Gå til sidens hovedinnhold

Temposterk thriller

Artikkelen er over 9 år gammel

CHRISTOPHER GRØNDAHL og ARNE SVINGEN Dårekisten Kriminalroman Cappelen Damm

Med eksemplarisk dramaturgi følger forfatterparet Svingen & Grøndahl opp sin introduksjon av Lucinda Mørk som litterær krimhelt. Om henne vil jeg lese enda mer.

Jeg synes «Dårekisten» er et skritt i riktig retning etter den første romanen, der handlingen stort sett var lagt til Fron. Tråden til Gudbrandsdalen er der fortsatt, men nå har Lucinda «lånt» bilen til gammellensmannen og er tilbake i Oslo. Egentlig skulle den forhenværende kriposetterforskeren vært på Bredtveit fengsel og sonet dommen sin. Men når dommeren som dømte henne, dør etter å ha fått ei angivelig vaksinesprøyte, blir hun mistenksom. I stedet for å sone ferdig, begynner hun på egen hånd å etterforske hendelsen. Dommeren er nemlig første navn på ei lang, kodet liste av personer.

Fron-lensmannens sønn er datakyndig, og Lucinda ber ham om hjelp. Så dukker flere døde opp, alle innvandrere og med ansikt og identitetstegn brent bort med syre. Dessuten med buken åpnet, og indre organer fjernet. Lucinda prøver å få politiet interessert. Men det er ikke enkelt. Hun vil på sin side ikke slippe saken. Men hun får erfare at den private etterforskningen blir mer og mer farlig.

Her er spenning så det holder. Gode vendepunkt og hyppige temposkift holder leseren fast.

Enkelte skrivefeil kan jeg tilgi. Men forfatterne må lære seg forskjellen på svake og sterke verb.