Gå til sidens hovedinnhold

Thriller om baksida

Artikkelen er over 7 år gammel

ØRJAN N. KARLSSON Hauges direktiv Juritzen forlag

Undertittelen på denne fortellingen lyder «En krimroman om det du ikke skal vite». Med avsløringen av USAs universelle over-våking av verdens mobil- og datatrafikk i frisk minne, treffer Karlsson tiden vi lever i bedre enn han antakelig ante da han klekket ut plottet.

Nå handler ikke denne thrilleren om Edward Snowdon og Bradley Manning. Det er det hemmelige Norge den avkler. Jeg er ikke i stand til sikkert å vite hvor mye Karlsson dikter, og hvor mye av det han skildrer som faktisk er virkelighetsnært. Men hans spenningsroman kan, og antakelig bør, ryste (alternativt skremme) noen hver.

NB: Dette er en roman og følgelig fiksjon, ikke dokumentar. Blant annet lar forfatteren både avtroppende statsråd Rigmor Aasrud og forhenværende PST-sjef Janne Kristiansen ta farvel med dette liv. I den virkelige verden lever de i (beste?) velgående. Å ta livet av dem – jeg antar forfatteren spurte begge før han skrev boka – er et litterært grep som er med på å tydeliggjøre budskapet.

Karlsson binder sammen norsk krigshistorie – seierherrer som tapere – med dagens hemmelige Norge. Jeg tviler på at han kunne ha skrevet om Jens Chr. Hauge slik han gjør, hvis han ikke hadde hatt mer enn fantasi å fare med. Fortellingen er kløktig påfunnet og snekret med norsk virkelighet som grunnmur. Det er det som gjør denne thrilleren så fascinerende.

Dette er Karlssons tredje spenningsroman. Han skriver fargerikt og morsomt. Dramaturgien er forbilledlig, og forfatteren mestrer den vanskelige øvelsen å veksle mellom presens og preteritum. Dessverre skjemmes boka en smule av språkfeil og overflødige småord.

Kommentarer til denne saken