For noen år siden hadde TV2 reporteren Øyvind Mund en knakende god idé til et TV-program. En gjenvisitt og mimretur tilbake til 80-tallet. Et gjensyn med gamle popstjerner, idrettstopper og skuespillerkjendiser. Hva gjør de nå? er et av de sentrale spørsmålene.

Serien i tre deler (Svenske helter, norske helter og utenlandske) har blitt til prisvinnende fjernsyn. De aller fleste av 80-talls heltene teamet bak TV-serien har hentet fram kom til oss på 80-tallet gjennom TV-skjerm og kinolerret. Gjensynene med Linda Evans, Lorenzo Lamas, Pat Sharp og Pamela Sue Martin kan være interessante på TV-skjermen 20 år etterpå. Det betinger selvsagt at man syntes personene var interessante da de var ferske fjes på TV. Når du løfter konseptet over i bokform er det i utgangspunktet et rimelig dristig prosjekt. Skal B og C skuespillere og artister fra 80-tallet fenge mellom to permer stilles det høye krav både til forfatterne og fotomaterialet. Først og fremst faller boka gjennom når det gjelder billedmaterialet. Her er kryr det av snapshots som nok passer i et feriealbum, men langt fra holder en kvalitet som gjør det interessant nok i en bok. Billedmaterialet er rett og slett kjedelig. Bærebjelken i boka er møtene med menneskene rundt 20 år etterpå. I miniportretter skal leseren komme inn i artisten, idrettsheltens eller skuespillerens liv lenge etter berømmelsen har dunstet bort for de langt fleste av dem. Da skal det litt saftig lut og god skrivekunst til for å gjøre det hele spennende og underholdende. Det er dessverre tilnærmet totalt fraværende og dermed faller boka ut av bokhyllen av seg selv.

Pen innpakning, morsomme anekdoter fra innspillingen er ikke nok til å gjøre en god TV-serie til godt lesestoff. Du skal være mer enn rimelig glad i 80-tallet for å orke å lese deg gjennom boka, og den er ikke faktabasert nok til at den fungerer som en ren oppslagsbok heller. Jobben til gutta bak boka gjør seg definitivt best på TV. Vurderer du å gi bort boka som julegave til en av dine venner som fortsatt lever i 80-tallet, er anbefalingen klar; vent til serien kommer på DVD.