Sharon Bolton debuterer uvanlig lovende med denne mursteinen av en thriller. De fleste av oss assosierer nok Shetland med idyll. I alle fall de av oss som har vært på øyene og sanset sjarmen og naturkreftene. Men i «De utvalgte» blottes svarte sider ved dette vesle og værharde lokalsamfunnet mellom Nordsjøen og Atlanterhavet. Selvsagt fiksjon; for jeg tror nok forfatteren har valgt øyriket som arena mer fordi Shetlands beliggenhet gjør det mulig å drive lyssky virksomhet av denne art, enn at øyene er et reir av kriminalitet. For det finnes vel knapt steder i Storbritannia der det begås færre forbrytelser i forhold til innbyggertallet enn nettopp på Shetland.

Forbrytelsen i «De utvalgte» er desto grufullere. En dag den unge, hesteinteresserte og barnløse fødselslegen Tora skal begrave en død hest ute på de myrlendte markene, kommer hun over et kvinnelik i bakken. Det må ha ligget der en stund. Men det ekle er at hjertet er tatt ut, og at alt tyder på at kvinnen har fått fjernet fosteret hun bar på, før hun døde - eller rettere, ble tatt av dage.

Hendelsene skildres i jeg-form. Synsvinkelen er konsekvent Toras. Innledningsvis er handlingen fortalt så gåtefullt at jeg nesten trodde morderen var jeg-personen. Men det er hun ikke. Derimot skal det vise seg at flere personer i Toras bekjentskapskrets har en eller annen forbindelse til saken. Og ikke bare denne saken, men flere.

I siste del kan historien virke noe langdryg; likevel er den intenst og grufullt spennende. Ekkelt er det, attpåtil når de skyldige viser seg å tro de bare handler i den godes saks tjeneste.