Siste bjelke heist på plass – Mjøstårnet ble fire meter høyere enn planlagt

HØYERE ENN PLANLAGT: Da siste bjelke ble heist på plass tirsdag, målte Mjøstårnet 85,4 meter. Det er fire meter høyere enn planlagt.

HØYERE ENN PLANLAGT: Da siste bjelke ble heist på plass tirsdag, målte Mjøstårnet 85,4 meter. Det er fire meter høyere enn planlagt. Foto:

Verdens høyeste trehus hadde mål om å bli 81 meter, men da den siste bjelken ble løftet på plass tirsdag formiddag, målte det 85,4 meter.

DEL

(Østlendingen) – Når vi først skal bygge verdens høyeste trehus i Brumunddal. Hvorfor ikke gjøre det så høyt som mulig? Det var budskapet fra den visjonære byggherren Arthur Buchardt i AB Invest til Moelven.

Da var byggearbeidet på det 18 etasjers høye Mjøstårnet i Ringsaker kommune godt i gang, med mål om å bli 81 meter.

– Vi liker jo en utfordring, og sammen med totalentreprenør HENT og ingeniørene i Sweco startet vi på oppgaven med å finne ut hvordan vi skulle få dette til, forteller Rune Abrahamsen, direktør i Moelven Limtre, i en pressemelding.

Avrundet i kantene

Løsningen var å la toppkonstruksjonen med pergolabjelker strekke seg 4,4 meter høyere, slik at totalhøyden på bygget ble 85,4 meter. For å redusere vindbelastningen måtte bjelkene være avrundet. I utgangspunktet skulle disse være rektangulære.

– Vindkreftene på toppen av bygget blir holdt i sjakk av fundamentet på bygget, og disse må jo stemme overens. Ved å runde av kantene på bjelkene fikk vi strekt konstruksjonen til 85,4 meter. Prinsippet er kjent fra flaggstenger, de er jo avrundet for å redusere vindkreftene , forklarer Abrahamsen, og roser samarbeidet med Sweco, Aanesland Fabrikker A/S og totalentreprenøren HENT.

– En verdensrekord blir sjelden til uten et stort team. Det er stas å sette en så solid rekord, sier prosjektleder Erik Tveit i HENT.

Utfordring

Det var Arthur Buchardt som kom opp med ideen om Mjøstårnet. Ideen kom da norske politikere oppfordret til å tenke mer klima, kortreist og bærekraftig.

– Den utfordringen tok jeg bokstavelig, og uten å spørre politikerne gjorde jeg noe med det. Å bygge med tre er å bidra til en bedre verden å puste i. Poenget med Mjøstårnet er også å vise hva treindustrien i Ringsaker har av kompetanse og produkter. Dette er et levende eksempel på hva som er mulig, hva vi har, og hva vi kan i Ringsaker, sier Buchardt.

Mjøstårnet blir åpnet i mars. De 18 etasjene skal inneholde kontorlokaler, hotell, restaurant, leiligheter og et badeanlegg.

Artikkeltags