Denne fargen demper stresset og gir oss ro

Årets farge 2018 fra Fargerike består av en palett med 16 blånyanser. Til fargene er det knyttet flere matchende tapet.

Årets farge 2018 fra Fargerike består av en palett med 16 blånyanser. Til fargene er det knyttet flere matchende tapet. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– I en tid der alt bare skal gå raskere og raskere, har vi behov for å samle krefter.

DEL

(Siste) Det sier kreativ leder Tale Olivia Henningsen i Fargerike. Faghandlerkjeden kåret denne uken blått til årets farge.

– Blått er en farge som lindrer, helbreder og gir energi i form av å dempe stress. Derfor måtte det bli blått i år, sier Henningsen til ifi.no.

Tid for blå time

Tidligere har kjeden utfordret folk med blant annet rødt, oransje og rosa i nyanser som har ligget på kanten av komfortsonen til noen og enhver.

Årets farge er ikke en konkret farge, men en palett med 16 ulike blånyanser med inspirasjon fra himmel og hav.

– Til syvende og sist handler ikke dette om selve fargen, men mer hva den gjør med oss og hva den representerer, sier Henningsen.

Oppfordringen hennes er å sitte stille gjennom den blå timen, mellomrommet mellom dag og kveld, og bare være.

På med pauseknappen

Behovet for å klikke på pauseknappen var også gjennomgangstema da Nordsjö lanserte sin farge for året tidligere i høst. Fargen "Heart Wood" ble presentert som en lavmælt, men kompleks farge.

– Fargen er godt egnet til å dempe lyden fra omverdenen og bidra til å skape balanse mellom støyen rundt oss og vår indre ro, sier designsjef Per Nimér.

Han måtte bruke flere ord for å beskrive fargen, og publikum omtalte den som grå-brun med et stenk av rødt eller rosa, lilla, lavendel og grå-beige.

Saken fortsetter under bildet.

Årets farge 2018 fra Nordsjö er en basisfarge skapt for å lage rom der vi skal lade batteriene og stenge omverdenen ute.

Årets farge 2018 fra Nordsjö er en basisfarge skapt for å lage rom der vi skal lade batteriene og stenge omverdenen ute. Foto:

Kombinasjoner

– Det er dette som gjør fargen interessant, den er som klipt og skåret for kombinasjoner. Fargene skal bidra til at rom oppleves myke og behagelige. For å få det til må vi bruke flere farger, men uten store kontraster, understreker Nimér.

Han har flere eksempler på snille og behagelige kombinasjoner, men presiserte at hver av oss må finne kombinasjonen vi opplever mest behagelig. Først da virker fargene etter intensjonen. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken