Vi trives best på ulike underlag

Det er godt for føttene å trå på ulike underlag også innendørs. Parkett, vinyl, linoleum, teppe, gummi og fliser kan kombineres.

Det er godt for føttene å trå på ulike underlag også innendørs. Parkett, vinyl, linoleum, teppe, gummi og fliser kan kombineres. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det gjør godt for hele kroppen at underlaget er variert. Noe å tenke på når vi skal velge gulv til hjemmet.

DEL
(Siste) iv>

– Vi kan med fordel trekke med oss denne erfaringen innendørs. Enten det er hjemme eller på jobben har vi godt av å bevege oss på ulike underlag, sier Laila Nygaard i Interface. Hun jobber med teppefliser og opplever at stadig flere velger å kombinere myke og harde gulv.

Ifølge Nygaard er det en voksende trend internasjonalt at arkitekter og designere «hermer» etter naturen, og spiller på form, farger og materialer for å gi noe av de samme impulsene og sanseinntrykkene som vi opplever ute i naturen i utformingen av bygg.

– Gjennom forskning vet vi at impulser fra naturen påvirker oss positivt både fysisk og psykisk, og bedrer trivsel, kreativitet og yteevne. Det er ingen grunn til at vi ikke skal videreføre dette til våre hjem, sier Nygaard til ifi.no.

– Dette er en spennende måte å tenke gulv på for oss nordmenn. Vi gjør jo alt vi kan for å trekke med oss naturen inn, sier Ingeborg Bigum Borgen, markedssjef i Tarkett.

I dag velger mange samme type gulv i flere rom for å skape helhet i interiøret. Bigum Borgen mener man fint kan beholde den visuelle helheten selv om man velger å kombinere flere typer gulv for å få et taktilt mangfold.

– En måte å oppnå helhet på er å bruke ulike materialer, men i samme farge, sier hun.

Soverommet må gjerne ha et mykt teppe, slik at føttene får en snill start på dagen. Derfra kan man tasse ut i en hardere verden med for eksempel fliser på badet, parkett i stuen og vinyl, kork eller linoleum på kjøkkenet.

Gulvbransjen deler produktene inn i tre kategorier: harde gulv, halvharde gulv og myke gulv. Parkett, fliser og laminat er definert som harde gulv. Blant de halvharde finner vi vinyl, linoleum, gummi, kork og LVT. I den myke kategorien finner vi ulike teppekvaliteter både på rull og som teppefliser. (ANB)

Artikkeltags