Gå til sidens hovedinnhold

Bollestad må vise handling mot svekket bondeøkonomi

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Regjeringen er under politisk press. Derfor har Erna Solberg trukket tilbake forslaget om å smadre inntektsgrunnlaget for kraftkommuner. Tidligere i uka gjorde Regjeringen en taktisk retrett i spørsmålet om å sentralisere tingrettene.

Nå er det opp til Kristelig Folkeparti og landbruksminister Olaug Bollestad å vise hvorfor partiet er med i det som skal være deres favorittregjering: Forslaget om å innføre det «dobbel mottaksplikt på kjøtt» er et økonomisk anslag mot bønder som leverer til landbrukssamvirkets Nortura.

I dag har Nortura et ansvar for å ivareta markedsreguleringen for kjøtt. Nortura har også plikt på seg til å levere slakt til private konkurrenter i kjøttindustrien dersom disse mangler råvarer. Nå rasler Regjeringen med forslaget om at Nortura også skal bli pliktig til å ta tilbake overskuddskjøtt fra konkurrerende slakteriaktører.

KrF må vise at partiet har kommet med i tide til å stanse et nytt Høyre-anslag

Professor Per Ingvar Olsen leder senter for samvirkeforskning på Handelshøgskolen BI. Han sier forslaget kan få store konsekvenser for bønders inntekt og markedsreguleringa på kjøtt.

Olsen mener forslaget kan bidra til å svekke, og i verste fall undergrave, hele ordningen. Kostnadene vil øke. Bøndene må ta regningen for at private aktørers interesser skal ivaretas sterkere enn bøndenes interesser. Satt på spissen mener BI-professoren forslaget betyr at «bøndene også må ta over risikoen for kommersielle slakterier».

Bollestads politiske bidrag må nå være å trekke tilbake forslaget, og markere at en slik endring ikke vil være Regjeringens politikk. KrF og Bollestad har strevd mye med det famøse vedtaket om å avvikle pelsdyrnæringen. KrF må vise at partiet har kommet med i tide til å stanse et ytterligere Høyre-anslag for å svekke et bredt forankret distriktsjordbruk.