Kinoklare «No Time to Die» er den 25. filmen i rekken, og den femte og siste med Daniel Craig i 007-smokingen. Det var viktig for den første amerikanske regissøren i Bond-sammenheng: Cary J. Fukunaga.

– Oppgaven min ble å lage et bra avsluttende kapittel på Daniels Bond-historie, sier Fukunaga til NTB foran premieren fredag.

Fakta om «James Bond: No Time to Die»

* Amerikansk spenningsfilm fra 2019.

* Manus: Neal Purvis, Robert Wade, Cary J. Fukunaga, Phoebe Waller-Bridge.

* Regi: Cary J. Fukunaga.

* I rollene: Daniel Craig, Rami Malek, Ralph Fiennes, Léa Seydoux, Ana de Armas, Christoph Waltz, David Dencik, m.fl.

* Lengde: 2 t. 43 m.

* Aldersgrense: 12 år.

* Kinopremiere i Norge: 1. oktober.

– Så jeg gikk tilbake til «Casino Royale» og «Skyfall», og prøvde å sette et tilfredsstillende punktum for hans versjon av skikkelsen. Filmene hans er jo unike i serien, i den forstand at de henger dramatisk sammen. Altså måtte jeg vite hvilke handlingslinjer jeg skulle forsterke, og hvilke jeg skulle nøste opp.

Erstattet Boyle

Newyorkeren Fukunaga (44) forbindes med strømmefenomener som «True Detective» (2014) og «Beasts of No Nation» (2015). Han ble hanket inn idet briten Danny Boyle forlot prosjektet i 2018. Ikke at han er så opptatt av hvilken side av Atlanteren ting foregår på.

– Jeg visste ikke at jeg var den første amerikaneren før jeg var langt inne i produksjonen. Jeg har heller ikke kjent på noe ekstra press av den grunn, hevder han.

– Ettersom jeg har vokst opp med Bond, hadde jeg greie på verdenen. Jeg følte meg liksom ikke så «utenlandsk» at jeg trengte noe dypdykk i britisk kultur, legger Fukunaga til, og påpeker at han også har hatt lokalkjent manushjelp fra Londons nye komediedronning Phoebe Waller-Bridge.

Konflikt og endring

Så er spørsmålet: Hvordan har han tilpasset Bond-verdenen til dagens? I toårsperioden som er gått siden filmen opprinnelig skulle ut, har fans og kritikere spekulert i en agent som er like korrekt i holdningene som i klesveien?

– Bond-filmene speiler alltid tidene de lages i, på godt og vondt. Og i Craig-tida føler jeg vi har sett en «annen» Bond fra første stund, kontrer Fukunaga overfor NTB.

– I «Spectre» så vi at han trakk seg tilbake. Siden da har verden endret seg kraftig. Vi anerkjenner det, samtidig som vi forblir lojale mot figurens DNA. Deri ligger både interessant konflikt og forandring.

(©NTB)