Gå til sidens hovedinnhold

Bondelagets motarbeidelse av Gudbrandsdal Slakteri

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lokale bondelag lemper nå frampå sitt tyngste skyts mot planene for Gudbrandsdal Slakteri A/S. I GD ser vi at selve lederen i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, er kommandert ut for å dømme initiativet, og for å forsvare Samvirket og samvirkemodellen. Han flankeres forøvrig ypperlig av kjepphestene til pensjonert politisk redaktør i GD, Hallvard Grotli. Konkurrerende aksjeselskaper skal de ikke ha noe av, selv om det fortreffelige samvirket eier og driver et 20-talls AS-er selv!

"Så lenge vi tjener penger, gir vi blaffen i driftsmodellen hvor vi selv er eiere" er budskapet.

Norges Bondelag er, sammen med Norsk Bonde- og Småbrukarlag, fagforeninger som organiserer produsenter av landbruksprodukter i Norge. Ser man på utviklingen i næringen de siste 30-40 år, oppdager man at det er få fagforeninger som har oppnådd mindre for sine medlemmer. Om vi husker tilbake til 1975 og Hitraaksjonen, som slett ikke fagforeningene stod bak, ser vi at det meste har gått feil vei. Min påstand er at de mange tusen kronene som et vanlig medlemskap i Bondelaget årlig koster, ikke er pengene verdt.

Bartnes uttrykker seg i innlegget på en måte som gjør at en må spørre om han mener de som støtter slakteriplanene ikke er verdige medlemmer hos ham? Jeg kjenner nemlig flere bondelagsmedlemmer som støtter slakteriplanene jeg, men som slett ikke er "religiøse" overfor det Samvirket vi ser utfolde seg i dag.

For det må være en viss religiøsitet når man støtter Samvirkets framferd uansett hva konsernet foretar seg. Rasjonelle argumenter biter i alle fall ikke. Det sverges alltid over fordelene ved å ha en "hånd på rattet". Husk da at det var med denne hånda dere styrte Otta-anlegget i døden. Det er også med denne hånda dere styrer Målselv-anlegget mot sitt endelikt. Snart får dere samme anledning i Gol og Eigersund.

Det er liksom ikke måte på medlemsdemokrati heller!

Å rose Samvirket og den råkjøringa de driver mot alle som strever med å reparere skadene etter sentraliseringa, ja - det burde sannelig Bondelaget holde seg for gode til

Og likevel - likevel har jeg tro på samvirkemodellen. Ikke på dagens modell nei. Den fortjener ikke betegnelsen! Jeg har tro på samvirkemodellen slik den ble praktisert før konsernbyggingen. Et samvirke der medlemmene hadde tilhørighet og lojalitet, der ledelsen respekterte og "levde med" produsentene, og der samvirkedynastiet fortsatt var et fremmedord. - Konsernmodellen må reverseres. Samvirket må finne tilbake til "tavla" si!

Vet dere: Bondelaget er selvsagt, som alle andre, i sin fulle rett til å delta i debatten om Gudbrandsdal Slakteri. Men å rose Samvirket og den råkjøringa de driver mot alle som strever med å reparere skadene etter sentraliseringa, ja - det burde sannelig Bondelaget holde seg for gode til. For det åpenbare med Bartnes' innlegg er at han gir Samvirket alle de fullmakter som behøves for å fortsette seilasen.

Tilbake i hverdagen er det alvor. Der tømmes bygdene for folk og tiltakskraft.

Ola Svaet, Ridabu