Gå til sidens hovedinnhold

Bør du avbestille utenlandsferien nå – eller vente?

Artikkelen er over 1 år gammel

Myndighetene fraråder fremdeles utenlandsreiser, men forsikringsselskapet Fremtind anbefaler folk å ha is i magen.

Mange barnefamilier lider av valgets kval foran årets sommerferie. Man sitter på flybilletter til utlandet for titusenvis av kroner og er usikker på hva man skal gjøre.

To alternativ

Avbestiller man flybilletter før flygingen kanselleres vil de aller fleste flyselskap tilby alternative refusjonsmåter som cash points, gavekort eller voucher (bevis som viser at en ytelse er forhåndsbetalt). For mange familier kan dette være en grei løsning ved at man for eksempel utsetter reisen til pandemien er over. På den måten er man også solidarisk med flyselskapet. Likevel ligger det en usikkerhet i om man faktisk får benyttet billettene senere.

Det andre alternativet er å kontakte reiseselskapet eller flyselskapet og avbestille reisen med en gang.

– Mange kunder lurer på om de skal avbestille sommerferien nå eller vente. Det finnes ikke noe fasitsvar på det, og det kommer an på om du ønsker ferie en eller annen gang i fremtiden eller pengene tilbake, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Ha is i magen

Hun forteller at Fremtind følger myndighetenes råd, noe som betyr at for reiser bestilt før 12. mars 2020 så dekker reiseforsikringen det du ikke får refundert fra flyselskap, hoteller, leiebilfirmaer eller andre reiseoperatører.

– Vårt råd akkurat nå er å ha litt is i magen da vi per i dag ikke har noen konkret dato for når våre kunder må avbestille sommerferien sin, sier Therese Nielsen.

Det er samtidig viktig å være klar over at det plutselig kan komme endrede reiseråd fra myndighetene.

– Vi anbefaler derfor alle å følge med på nettsidene til UD, og sjekke nettsidene til forsikringsselskapet sitt for å holde seg oppdatert, sier Nielsen.