Frp-leder Sylvi Listhaug har dratt i gang den lange valgkampen. Forsøket på å gjenreise et parti som ble dønn slitent av å sitte i regjering, innledes med en kanonade mot Erna Solberg og hennes siste mannskap. Listhaug lager en beskrivelse av den politiske situasjonen som aller mest er egnet til å skape uhyggestemning i korridorene.

Frp tar åpenbart sikte på fire år i fullstendig isolasjon. Sylvi Listhaug har valgt en høyrøstet tilnærming til dagsordenen. Etter hvert som partiet også kommer med sine egne budsjettforslag, vil vi se hvordan det som under Siv Jensen var en forholdsvis forutsigbar del av en bred borgerlig plattform, manøvrerer seg inn i et rom for seg selv.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier til VG at statsbudsjettet viser et Høyre som «ikke er til å kjenne igjen». Det handler mer om øynene som ser enn om partiet som overtok nøklene til Finansdepartementet da tidligere Frp-leder Siv Jensen kastet inn håndkleet.

Forskjellen handler om et Frp som distanserer seg fra alle de partier som erkjenner et internasjonalt ansvar, ved å snakke om at Solberg-regjeringen «serverer milliarder på milliarder i økte utgifter til bistand, som skal sendes ut av landet». Og den handler om klimatiltak, om en Høyre-regjering som erkjenner at upopulære tiltak er en del av løsning, og om et Frp som vil forsøke å kjøpe velgere gjennom å foreslå drivstoffpriser fra et annet århundre.

Listhaug gjør det vanskelig å se et alternativ til Støres regjering

Frp agerer på en måte som gjør det vanskelig å se konturene av et styringsdyktig alternativ til det som blir Jonas Gahr Støres regjering. Landet trenger en ansvarlig opposisjon. Det ser det ikke ut til at Sylvi Listhaug vil bidra til.

Regjeringen drar kommunene inn på et vorspiel så fett at den rødgrønne festen blekner