Kvinnens forsvarer: Hun er sterkt preget av det som har skjedd

  Fengslingsmøte etter brannen i Storgata

  Artikkelen er over 2 år gammel

  En 24 år gammel kvinne fra distriktet er varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll fram til 6. februar etter brannen i Storgata på Lillehammer natt til søndag.

  DEL

  Politiadvokat Eystein Husby ba om to ukers varetektsfengsling med brev- og besøkskontroll under fengslingsmøtet for den 24 år gamle kvinnen som er siktet etter mordbrannparagrafen etter brannen i Storgata natt til søndag.

  Opprinnelig skulle påtalemakten be om fire ukers varetektsfengsling, men ifølge Husby er det foreløpig ikke behov for mer enn to ukers varetekt.

  Kvinnen står ved sin tidligere forklaring til politiet: Hun erkjenner det faktiske forhold at det er hun som har forårsaket brannen, men ønsker ikke å ta stilling til spørsmålet om straffskyld.

  Kvinnens forsvarsadvokat, Lorentz Stavrum, opplyser at kvinnen ikke kan gjøre rede for hele handlingsforløpet omkring brannen, og at hun er sterkt preget av det som har skjedd.

  – Kvinnen erkjenner det faktiske forhold at det er hun som har forårsaket brannen, men har ikke ønsket å ta stilling til spørsmålet om straffskyld, forteller politiinspektør Eirik Braathen ved politiet i Lillehammer.

  Mordbrannparagrafen

  Det betyr at politiet mener at brannen ikke startet ved et uhell eller ved uaktsomhet, men at kvinnen forårsaket den med vilje. Hun er siktet etter straffelovens paragraf 355;

  Med fengsel fra 2 år inntil 21 år straffes den som forårsaker brann, oversvømmelse, sprengning, sammenstyrtning, sjøskade, jernbaneulykke, luftfartsulykke eller lignende ulykke, som lett kan medføre tap av menneskeliv,

  for å ha startet en brann som lett kunne medført tap av menneskeliv. Det er dette som etter den gamle straffeloven ble kalt for mordbrannparagrafen.

  Ingen mistet livet eller ble skadd i brannen natt til søndag.

  Kvinnen hadde opphold i den gamle trebygningen som brant i Storgata i Lillehammer sentrum, men hadde folkeregistrert adresse et annet sted i byen.

  – Jeg vil ikke gi noen kommentarer før jeg har fått satt meg inn i sakens dokumenter. Jeg har registrert politiets uttalelser på nettet, sier kvinnens forsvarer, advokat Lorentz Stavrum.

  Brann i Storgata 81.

  Brann i Storgata 81.

  Fortsetter med vitneavhør

  Før møtet ville politiet be om fire ukers varetektsfengsling, med begrunnelse i at bevis kan forsvinne eller bli ødelagt hvis den siktede kvinnen får gå fri.

  – Vi har fått forklaringer rundt årsaken til brannstiftelsen, men det er for tidlig for oss å gå ut med dette nå. Vi har avhørt noen vitner allerede, men kommer til å gjennomføre flere avhør, sier Braathen.

  Det er på det rene at politiet mener brannen startet i andre etasje av den verneverdige bygården i Storgata 81, hovedgata som utgjør kjernen i Lillehammer sentrum. Braathen vil ikke gå i detalj om hvordan og hvorfor brannen startet, utover å gjenta at politiet mener det lå «en forsettlig handling bak».

  Politiet meldte rett før klokka 4.30 natt til søndag at bygården sto i brann. Det var flere leiligheter i andre og tredje etasje. I første etasje var det en klesbutikk.

  Brannvesenet lot bygget brenne kontrollert ned for å prioritere å hindre flammene i å spre seg til to bygninger som hang sammen med bygården. De to bygningene har fått røyk- og vannskader, men skal ellers være uten ødeleggelser.

  Les mer om brannen:

  – Flammer på 20 meter

  Se bildene fra slukningsarbeidene

  Informasjonsmøte på høgskolen

  Til sammen 16 personer ble evakuert da bygården i Storgata 81 brant. Flere av dem som bodde der, og ble evakuert, er studenter ved Høgskolen i Lillehammer. Derfor har høgskolen vært i tett kontakt med kriseledelsen i Lillehammer kommune for å ivareta de berørte studentene.

  Høgskoleledelsen inviterer til åpent informasjonsmøte på Storhove mandag klokka 13. Der vil de informere om fakta rundt brannen, evakueringen og om videre forløp. Det blir også mulighet for å stille spørsmål.

  Les mer om brannen:

   Ordfører Espen Granberg Johnsen er tydelig preget etter brannen i Storgata i Lillehammer.

   Artikkeltags