Innfører totalforbud på grunn av ekstrem skogbrannfare

FORBUD: Sel kommune innfører ekstreme tiltak for å hindre flere branner i kommunen. Bildet viser skogbrannen som herjet i Vågå i april.

FORBUD: Sel kommune innfører ekstreme tiltak for å hindre flere branner i kommunen. Bildet viser skogbrannen som herjet i Vågå i april. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Sel kommune innfører totalforbud mot å gjøre opp ild og åpen brenning.

DEL

- Det er en ekstremt stor skogbrannfare. Nå er det så tørt at det støver av mosen når vi går oppå den, sier brannsjef i Sel kommune, Tom Are Nilstad.

Nå har de gått ut på hjemmesiden sin og i sosiale medier der de informerer om totalforbudet som er innført i kommunen. Forbudet gjelder til og med onsdag 22. juni.

Kommunen har lagt ned totalforbud mot å gjøre opp ild eller gjennomføre andre former for åpen brenning. Forbudet gjelder også alle former for åpen ild og bål i nærheten av skogmark, og alle former for åpen brenning av kvist, halm og annet virke i landbruket, annen næring og hos private.

I tillegg vurderer de å innføre ekstratiltak dersom det blir nødvendig. Da vil totalforbudet utvides til kantslått, motorisert aktivitet i skogbruket, bruk av skytebaner og framføring av tog med normal hastighet. Dersom situasjonen ikke har bedret seg innen 22. juni blir det gjort en ny vurdering.

Gudbrandsdalen har vært rammet av flere branner den siste tiden.

- Dersom forbudet ikke følges, vil personer som er ansvarlig for skogbranner straffeforfølges, og brannvesenet vil kreve erstatning for utgiftene vi eventuelt har. Jeg håper folk er varsomme, sier Nilstad.

Han opplyser om at helikopterberedskapen er økt for Hedmark og Oppland.

- I tillegg går det skogbrannfly over fylkene daglig nå, sier Nilstad.

Fem kommuner ligger på rødt nivå på Meteorologisk institutt sin skogbrannindeks. De kommunene er Sel, Skjåk, Dovre, Øystre Slidre og Lesja kommuner.

LES OGSÅ: Grasbrann under kontroll

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken