Gå til sidens hovedinnhold

Britisk virusvariant påvist i Innlandet

Det er funnet ett tilfelle av den britiske koronavirusvarianten i Innlandet.

(Oppland Arbeiderblad:) Ifølge Folkehelseinstituttets (FHI) statistikk over meldte tilfeller av muterte koronavirusvarianter har 55 personer fått påvist den britiske koronavarianten i Norge. Fylkesoversikten viser at det er registrert 1 tilfelle i Innlandet fylke, 10 i Vestland fylke, 9 i Rogaland, 13 i Viken, 19 i Oslo og 3 i Agder.

Fredag kveld klokka 20 viste FHIs statistikk 33 tilfeller, skriver VG. Det vil si at det er registrert 22 nye tilfeller det siste døgnet.

– Dette skyldes ikke at 22 tilfeller er blitt påvist på ett døgn. Tilfellene kan gå både flere dager og uker bakover i tid. Laboratoriet kjører mange analyser sammen, og kommer med resultater i batcher, og disse 22 tilfellene har vært ferdig analysert samtidig, understreker avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, til VG.

Den engelske virusvarianten ser ut til å være mer smittsom enn det vanlige koronaviruset. Ut fra det vi vet per i dag, gir det ingen økt risiko for alvorlig sykdom, skriver FHI. Varianten er påvist i flere europeiske land. Folkehelseinstituttet vil løpende legge ut informasjon om nye tilfeller og oppdaterer risikovurderingen ved behov.

Les også

Statens mann i Innlandet: Reis ikke til Oslo og Viken hvis du ikke må

Ukontrollert utbrudd

Det er påvist fire nye tilfeller av det muterte viruset i Nordre Follo, opplyste kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold på fredagens møte i formannskapet. Kommuneoverlegen understreket ifølge NRK at det er stor risiko for videre spredning av viruset. Kommunen ble tidligere fredag stengt ned som følge av et ukontrollert utbrudd av den britiske virusvarianten. To personer ved et sykehjem på Langhus døde etter å ha blitt smittet av virusvarianten.

Statsforvalter Knut Storberget i Innlandet deltok fredag ettermiddag i kriseledermøtet i Oslo og Viken, der FHI-direktør Camilla Stoltenberg og helsedirektør Bjørn Guldvog understreket nødvendigheten av å unngå unødvendige reiser i dette området.

Kriseledelsen hos Statsforvalteren anbefaler derfor å unngå unødvendige reiser til Oslo og Viken som følge av den uavklarte smittesituasjonen. Folk som er på besøk i Innlandet fra Oslo og Viken bes også om å minimere antall kontakter med lokalbefolkningen og andre.

Les også

Selger alt og flytter utenlands

Nytt krisemøte lørdag

Kriseledelsen vil samles igjen lørdag og vil kalle inn kommunene sør i fylket til møte.

– Vi vil i samråd med kommunene vurdere anbefalinger om strengere tiltak, sier statsforvalter Knut Storberget.

Øvrige kommuner i Innlandet er også invitert til å delta på møtet.

– Det er viktigere enn noensinne å følge smittevernreglene, sier fylkeslege Harald Vallgårda.