Brygg skarveøl

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 
Ølbryggerne Svend Oppegård og Bjørn Kristiansen i Laagen Delta Bryggerlag må ha dykket dypt i øltønna, da de skapte «Ode til skarven». Et emosjonelt forsvar for den fremmede mellomskarven som i store mengder de siste årene har invadert gytefeltene for mjøsfisken i Lågedeltaet naturreservat.

Øl gir tanken, pennen og tungen emosjonelle vinger. Mangt et poetisk mesterverk har blitt skapt med hjelp fra denne skummende, gylne drikk. Men ofte har øldrikkere våknet dagen derpå og blitt minnet om at kvelden og natta ble vel mye våt og emosjonell.

Imidlertid er øl absolutt ikke å forakte. Godt øl, vel å merke. Uten god mat og godt drikke, duger helten ikke, heter det. Da tenker jeg spesielt på skarvejegerne her.

Derfor utfordrer jeg ølbryggerne til å brygge skarveøl for salg. Selv om de fleste skutte skarvene går tapt i Lågens frådende vannmasser i Hølsauge og de som berges i land helst går til forskning, så er det enkelte skarver som havner i stekepanna. Inntil vil får kjøpt norsk skarveøl som kan nytes til stekt skarvebryst, så får vi kjøpe oss svensk skarveøl på Harry-turer.

I Sverige har de skarveøl og i dag ca. 40 000 hekkepar mellomskarv mot 2 500 i Norge (2012). I Sverige er mellomskarven blitt like lite populær som ulven er i Norge. En andel av mellomskarvene på gytefeltene i Lågen er for øvrig trolig svenske. En av de skutte skarvene i Lågen sist høst var ringmerket som mellomskarvunge i 2014, i en hekkekoloni utenfor Göteborg.

Blir tilstrekkelig skutt skarv feiret med skarveøl, er det å håpe, at vi etter hvert kan gå over til lågåsildøl. Utfordringen er gitt.

Ode til skarven

Arnt Orskaug, Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags