Gå til sidens hovedinnhold

Bryr vi oss ikke lenger om at eldre og skrøpelige dør eller skades av korona?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvis tre sauer blir borte i fjellet om høsten er det stor innsats for å finne dem igjen. Hvis en hund eller en mann forsvinner i fjellet er det mange som leter og det blir stort mediefokus. Hvis en buss kolliderer og tre dør i Kabul blir det meldt i nyheter, på nettet og via TV. Men nå dør daglig 2-3 eldre/svakelige pasienter av/med koronaviruset i Norge uten at det affiserer våre helsepolitikere eller media flest - som NRK eller Aftenposten!

Etter 2 millioner år på denne kloden, nærmer vi oss «ættestupet», igjen! Blir du gammel nok og håper på 3-5 fredelige år til av livet og føler deg i bra form tross alderen, og er fullvaksinert i tillegg, så blir du brått revet vekk av en eller annen korona-variant som får lov til å herje fritt i det norske samfunnet. Politikerne rår over liv og død, og koronavarianten skiller ikke mellom vaksinerte og uvaksinerte!

Bare dine nærmeste, venner og kjente sørger over deg. Statistikken viser bare de harde fakta. Koronadød er blitt skremmende vanlig i vårt velstandsland – en ny måte å dø på. Men koronasyken er ikke noen «fredfull innsovning» for et eldre menneske. Den gjør vondt over alt. Særlig det som er verste og største redselen av alt - og i alle aldre: «å ikke få puste»!

Den femte pandemi-stigningen begynte i august 2021, og i løpet av siste 75 dager er 152 personer døde, dvs. 2-3 personer i snitt hver dag (FHI). En dag døde 23 pasienter av covid-19.

Landet er lite og vi trenger både gamle og unge mennesker for trivsel, kultur og velstand. Menneskeverdet var stort før, men nå – har eldre og skrøpelige mindre verdi?

Nye meldinger kommer om fantastisk store langtidskostnader rundt overlevende med langtids-plager (long-Covid)- kalt «den nye pandemien» . En stor systematisk oversikt viser vedvarende sykdomstegn etter 3-6 måneder hos ca. 60 prosent av sykehusinnlagte og hos hver fjerde av ikke-innlagte pasienter. I den store oversikten var inkludert to studier fra Norge (Stavem og Blomberg) som påviste til dels alvorlige langtidssymptomer hos mellom 40 og 60% etter 6 måneder -de fleste ikke innlagte i sykehus for covid-19.

Andre land, som Kina, Australia og New Zealand, stopper spredningen der den dukker opp uten at økonomien har gått dukken, og med få syke og døde. Hvorfor har ikke rike Norge evne til å kontrollere pandemien på samme vis? Er det fordi vi «dyrker brød og sirkus» og «frihet» til å true livet til eldre og skrøpelige i vårt samfunn?

Bjørg Marit Andersen, Lom, professor dr med