Gå til sidens hovedinnhold

Burde ikke Kirken gjøre seg mer forståelig?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


I jula er det mange som vil kose seg med TV når stresset som mange har før jul er over. Men er vi fornøyd med programmene?

Det var jo i år mange barneprogrammer, men sitter barn inne en første juledags formiddag for å se på TV? Er det ikke helst eldre som sitter alene hjemme og eldre på sykehjem/aldershjem som slår på TV helligdags formiddag og håper på en god og hyggelig opplevelse?

For å ta TV 2 første juledag 2020, så var det Olsenbanden og Dynamitt Harry, Karius og Baktus og sjuende far i huset, hvilket ikke akkurat var det jeg ønsket meg på en første juledag. NRK 1 sendte Julegudstjenesten fra Domkirken i Trondheim, en opplevelse som sikkert mange ville ha med seg. Nidaros kirke var nydelig pyntet til jul, og vakker korsang med musikk fulgte med. Det var Nidaros biskop som forrettet, en moderne biskop som holdt tale for moderne mennesker av 2020 var mitt inntrykk.

Men Den norske kirke er gammel og veletablert, burde den ikke fornye seg noe mer med tekster som er forståelige for dagens mennesker, som helst vil tro på evolusjonen og vitenskapelig forklaring på livet på jorda? Det var mennesker lært av sine tider som førte disse tekstene i pennen, og de kan vel virke noe fremmedartet for dagens mennesker?

I denne gudstjenesten var det mye om den allmektige himmelens og jordens skaper. Han som pustet liv i menneskene, som skapte jorden og havet og sa stopp for at havet ikke skulle oversvømme jorden. Gudstjeneste mener jeg skal være et miljø for fellesskap og gi varme og gode opplevelser for en kirkegjenger. Burde ikke tekstene som brukes, enten det er i salmer eller de blir lest, være noe som forstås av hodet, av hjertet og verden i dag som den er?

Jeg vet jo at ritualer og trosbekjennelsen må være med. Denne trosbekjennelsen brukt i kirka kom opprinnelig fra teologen Augustin, som kom med sin treenighetslære, forholdet mellom Faderen, Sønnen og ånden. Ut fra dette ble den utarbeidet og bestemt på de økumeniske kirkemøtene i 325 og 381. Må den være akkurat slik i år 2020 kan en kanskje spørre?

Anne Korsvold setter ord på dette i boka «Åndelig Inspirasjon». Hun tror at ikke bare Jesus, men at alle mennesker, er Guds sønn eller datter. Hun tror at vi trenger å se de kristne tradisjoner på en ny måte, i lys av ny innsikt og ny kunnskap. Hun ser en intelligens i naturen, i hele universet og i alle levende skapninger og ønsker seg en kirke som flere kan føle seg hjemme i.

Anna Kathrine Kristiansen, Moelv