COOP Innlandet har avviklet forholdet til jordbærprodusent Per Otto Kaurstad i Ringebu. Den eneste COOP-butikken som skal selge Kaurstad-bær, er den i bondens hjembygd. For bonden handler dette om en tredel av omsetningen.

Det kan være ulike grunner til at dagligvarebransjen gjør de valg de faktisk gjør. Til sjuende og sist er det bunnlinja det handler om. Driftssjef Frode Stensrud i Coop Innlandet viser til at «Coop er etablert for å kjøpe inn i fellesskap for å sikre stabile kvalitetsprodukter til lavest mulig pris».

Det er en litt enøyd forståelse av hva et forbrukersamvirke bør være. «Litt ditt» bør også bety innflytelse på vareutvalg og mulighet til å velge lokale varianter.

Nært toppen av butikkjedene betyr trolig «kortreist» noe annet enn det gjør i produsenters nærmiljø. Da går det som det har gjort med bæra fra Kjønås i Ringebu. En vesentlig del av inntektsmulighetene strykes med et pennestrøk, og anledningen til å selge til bare den aller nærmeste Coop-butikken framstår som et litt latterlig plaster på såret.

«Litt ditt» bør også bety innflytelse på vareutvalg og mulighet til å velge lokale varianter

Coop er ikke alene om å gjøre kopete valg av varer. Jordbærelskere og andre som mener de blir snytt for muligheten til å velge sine favoritter ved at aktørene i dagligvarebransjen opptrer som den gjør, har to mulige reaksjonsmåter: Gi klar beskjed i butikken, og legg opp handelen på en måte som gjør at flest mulig kroner blir liggende igjen i nærområdet.

Bæra fra Kjønås er et av de kraftige sommersymbolene i hele Gudbrandsdalen. Den kremmer som ikke forstår det, er på bærtur.

Les også: Coop Innlandet vil ikke lenger ha kortreist jordbær fra Ringebu: – Jeg mister en tredel av omsetningen