Gå til sidens hovedinnhold

Butikkjedenes måte å overta markedet

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Butikkenes egne merkevarer, forkortet EMV, blir stadig mer utbredt i butikkhyllene. Omtrent en tredjedel av alle varer i norske matvarebutikker er i dag EMV, og prosentandelen øker stadig. Vi i Oppland Bygdeungdomslag mener dette er en farlig trend som fører til mindre bærekraftig handel.

EMV er i all hovedsak basert på varer som allerede er i sortimentet. Den største grunnen til at EMV blir stadig vanligere er butikkjedenes fortjeneste på disse. Rema 1000, Coop og NorgesGruppen importerer billig i store kvanta og selger til vanlig pris, noe som gir butikkjedene større fortjeneste, enn ved salg av uavhengige merkevarer.

I lengden vil EMV gi kjedene større markedsmakt og butikkens egen merkevare får stadig mer hylleplass. Dette kan føre til at uavhengige merkevarer blir utkonkurrert. Om butikkenes egne merkevarer blir eneste alternativ, sitter kjedene igjen med all makt til å bestemme pris og sortiment. En annen konsekvens vil også være at forbrukerne kan miste tryggheten av å vite hvor produktet kommer fra og blir produsert.

Den norske forbrukeren legger stadig mer vekt på hvor varen kommer fra. Flere har blitt obs på hvordan varen produseres, hvem som produserer den, og kvaliteten på produktet. I tillegg til dette har mange, under korona pandemien, skjønt at Norge må kunne produsere sitt eget, siden muligheten for å importere fort kan bli begrenset. For at importen skal begrenses og at trygge, kvalitetssikrede norske varer skal bevares, er det viktig at uavhengige aktører støttes.

Vi i Oppland Bygdeungdomslag oppfordrer alle norske forbrukere til å handle varer fra uavhengige merker, og ikke butikkenes egne merkevarer. Dette vil sikre bredt mangfold for den norske forbrukeren, og i tillegg vil kunden få bedre informasjon om hvordan varen er produsert. Kjøp norsk der det la seg gjøre, dette vil sikke et bærekraftig samfunn i framtiden!

Magnus Gravseth Morken, bygdepolitisk nestleder Oppland bygdeungdomslag