Gå til sidens hovedinnhold

Bygg byen med hodet - ikke pungen

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Boliger i Lillehammer selges langt over takst. Lillehammer er bare en av flere populære byer hvor prisene presses oppover. Helt siden 1980- tallet har markedet styrt boligutviklingen her i landet. Profesjonelle utbyggere har for lengst sett muligheten for å tjene noen kroner. Men boligbygging kan ikke kun handle om fortjeneste. Boligbygging er en samfunnsinvestering.

Hvordan vi bor påvirker vår egen helse og sosiale ulikheter. Godt bomiljø bidrar til livskvalitet, identitet og tilhørighet. Derfor er det så viktig at kommunene sitter med hånda på rattet. Lillehammer har fått kritikk for å ha forsømt boligpolitikken. Kommunale eiendommer, som brannstasjonstomta, har blitt solgt uten strenge nok krav. En ny plan skal de neste 10 årene hjelpe politikerne til å ta større kontroll over utviklingen. I formannskapet ble planen møtt med jubel.

Ordføreren sier selv at nå skal kommunen i større grad ha hendene på rattet. Målet er å legge til rette for bolig til alle, uansett hvilken økonomisk evne de har. Tanken er god, men politikerne må i tida som kommer vise at de ikke gir etter for pengesterke krefter.

Boligbygging er en samfunnsinvestering

Selvfølgelig kan det være mer lønnsomt for en utbygger å bygge en eller to etasje ekstra eller bygge så små leiligheter som mulig, for å få mest mulig ut av hver kvadratmeter. Men politikerne må for hvert prosjekt de kan legge føringer for heve blikket og tenke på hvilken måte hvert utbyggingsprosjekt endrer byen. Den boligpolitiske planen må ikke bli liggende i en skrivebordsskuff, politikerne må huske på hva de nå har lovet innbyggerne.

Sakte, men sikkert endres sentrum og områdene rundt i takt med at nye byggeprosjekter ser dagens lys. Både Hagejordet og området rundt tidligere Ekroms skole står for tur. Konkrete prosjekter hvor Lillehammer må vise at de tar grep. Lillehammer trenger ikke flere bygg som bryter med horisonten eller sperrer for utsikt. Lillehammer trenger en by for både ung og gammel, fattig og rik.

Les også

Boligpolitisk plan: – Tar i bruk alle virkemidler kommunen har

Les også

Hevder Lillehammer har forsømt boligpolitikken: – Pengesterke utbyggere må ikke lenger få bygge ut kun med mål om profitt