Byråkrater som forsøker å unngå offentlighet, har ikke noe i byråkratiet å gjøre

Hoderulling: Nav-direktør  Sigrun Elisabeth Vågeng og arbeidsminister Anniken Hauglie (H). Ingen av dem spesielt ivrige etter å ta ansvar. Foto: Scanpix

Hoderulling: Nav-direktør Sigrun Elisabeth Vågeng og arbeidsminister Anniken Hauglie (H). Ingen av dem spesielt ivrige etter å ta ansvar. Foto: Scanpix

DEL

GD MENER
Partiet Rødt har allerede har fremmet mistillitsforslag mot arbeidsminister Anniken Hauglie (H). Slik har partiets Bjørnar Moxnes fått sine minutter i rampelyset, mens stortingskolleger og opposisjonsledere for øvrig snakker om at det viktige nå er å få besvart alle spørsmål.

Det er uansett Erna Solberg som avgjør arbeidsministerens skjebne. Det gjør hun under sterk innflytelse av lederne i Frp, V og KrF. Mens Rødt konkluderer tidlig, er opposisjonen for øvrig opptatt av å bygge en sak som gjør det vanskelig for regjeringspartier å distansere seg fra den kritikken som etter hvert vil ramme arbeidsministeren.

Etter hvert som Stortinget nærmer seg en avslutning av ryddeprosessen, koker saken ned til et spørsmål om når statsråden ble klar over at Nav var på feil kurs, og hva hun gjorde med den kunnskapen.

Det er ikke mulig med en avslutning på Nav-skandalen som ikke resulterer med hoderulling

Det er ikke mulig å se for seg en avslutning på Nav-skandalen som ikke resulterer med hoderulling. Nav-direktør Sigrun Elisabeth Vågeng og arbeidsminister Anniken Hauglie er i gang med å skyve ansvar fram og tilbake mellom seg, og det ser ikke pent ut.

Et notat fra Arbeids- og velferdsdirektoratet som Bergens Tidende har fått tak i, viser at Nav lot være å informere Riksadvokaten om trygdeskandalen, fordi saken kunne bli offentlig kjent. Riksadvokaten fikk ingen skriftlig orientering om trygdeskandalen fordi embetet «praktiserer full offentlighet»!

Notatet reflekterer en ukultur og holdninger som burde være fremmede i alle offentlige etater. Offentlighet og åpenhet er lovfestet. Byråkrater som frykter og som forsøker å unngå offentlighet, mangler en grunnleggende forståelse av hvem de skal tjene, og de har ikke noe i byråkratiet å gjøre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags