Våren er kommet og Lillehammers befolkning kan igjen nyte en vandring på Maihaugen. Jeg vil oppfordre til, i den anledning, å lete etter den nye plassering av Sandvigstatuen og å gjøre seg opp en mening om dette er en ærefull plass for museets grunnlegger og æresborger av Lillehammer.

Lovligheten i vedtaket om flytting fra Stortorvet får andre diskutere, det vesentlige er hva som hedrer Anders Sandvig og som viser besøkende hvem som grunnla dette fantastiske museet. I stedet for å bli dyttet inn i en perifer del av området, bør plassering ved inngangen og i front av museet være det mest egnede.

Problemet er at der står stålmonumentet som var ment å ære ham. Komiteen som valgte dette må tilgis, forført av sikkert flott modell på enhetlig bakgrunn, men det ferdige monument ble en fiasko! Kun med god vilje og god nakkevridning kan man fra det ene betraktningspunkt øyne Sandvigs profil. For uinnvidde besøkende står jernstengene der i sin gåtefullhet like innbydende som portene til en fangeleir!

Den 20. mai har Lillehammer Museums Venner årsmøte, jeg oppfordrer alle som er uenige i den nye plassering om å påvirke styre og medlemmer, likeledes styret for Lillehammer Museum! Jernmonumentet ut - Sandvig statuen på dets plass! De dynamiske ledere av museene kan kanskje opprette en ny avdeling for mislykte monumenter, med egen direktør!

Per Glestad, medlem Lillehammer museums (u) Venner