Gå til sidens hovedinnhold

Byutvikling på Vingnes må følge spillereglene

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


I mange måneder har tautrekkingen pågått. Hva slags byggeprosjekt skal tillates der den tidligere eskefabrikken lå på Vingnes i Lillehammer? Hva slags urbanisering skal det åpnes for? Hva slags håndhevelse og respekt skal det være for vedtatte planforutsetninger?

Problemstillingen er velkjent fra svært mange av våre kommuner. Utbyggere betrakter planforutsetninger som veiledende premisser, som det gjerne kan fravikes gjennom å søke og få godkjent dispensasjoner. Det er gjerne i dispensasjoner og endring av premisser at økt fortjeneste ligger.

Slikt uthuler innbyggernes tillit og respekt for hva ens egen kommune driver med. Slikt skaper vilkårlighet. Slikt skaper en forståelse av at politikere kan påvirkes, bare man holder på lenge nok med tautrekkinger.

Vingnes Velforening har i grunnen sagt det som bør sies. Enten holder utbyggeren seg til vedtatte spilleregler, eller så får man droppe sitt planlagte prosjekt. Noen utbyggere forstår slikt, og oppnår godvilje på alle hold. Andre gjør det det ikke – og bør definitivt ikke belønnes.

Vingnes Velforening har i grunnen sagt det som bør sies

Aksel Hagen (SV) i Planutvalget skrev nylig klokt om fortetting i Lillehammer. Han sitter med makt gjennom en flertallskonstellasjon, og bør bli krystallklar: Grunnlaget for å akseptere fortetting, byutvikling, modernisering, urbanisering, eller hva man skal omtale dette som, er at folkevalgte politikere viser at det de vedtar av rammer er til for å følges.

I Lillehammer sentrum, i Søre Ål, nord for sentrum, kanskje på Vingnes, opptrer utbyggere med ett for øye: Å søke om dispensasjon fra vedtatte planforutsetninger.

Hvorfor skal innbyggere lures til å ha tillit til vedtatt byutvikling om det er slik at utbyggere selv som skal få ja til å omgå spillereglene? Vingnes bør bli et godt eksempel på hvordan en bydel skal bli beriket framfor å få en ny karakter knapt noen ønsker seg.

Les også

Mastodontbygg truer kulturmiljøet på Vingnes