Gå til sidens hovedinnhold

Covid 19-pandemi og etterbehandling

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Pandemien er ennå ikke over. Så langt ser vi likevel at mange pasienter blir stående igjen med kronisk svekkede lunger, og at det blir behov for etterbehandling og behov for rehabiliteringsperioder, antagelig livslangt.

Sykehuset Innlandet (SI) har Granheim sykehus, ett av de to gjenværende lungesykehus i dette landet, og det eneste offentlig eide.

Så langt har SI sin politikk vært en langsom nedbygging av lungesykehuset. En sluttdato er satt selv om rehabilitering nå skal åpnes under en (midlertidig?) tilbakegang av pandemien.

Vi har nå det 3. utbruddet av lungeødeleggende koronavirus siden århundreskiftet. De to første utbruddene, såkalt SARS og MERS, unngikk vi i Norge. Men flere vil komme. Dertil vedvarer KOLS-epidemien så lenge menneskenes holdning til livsstil og miljø vedvarer – med etterslep.

SI må innse at behovet for Granheim sykehus vedvarer. Så langt har deres politikk vært vag og defensiv, gjennom å betrakte sykehuset mer som poster på budsjettene enn som en verdifull og svært samfunnsnyttig etablering som har gevinstpotensial.

I kjølvannet av pandemien dukker det nå opp rehabiliteringstilbud fra mindre institusjoner, også fra slike som ikke ha hatt lungesykdommer som sitt arbeidsområde. Da kan SI komme til å måtte kjøpe tjenester fra slike, selv om de da kan ha stående tomt et lungesykehus med respirasjonslaboratorium, bildedannende teknologi og et høyt kvalifisert personale.

Nå må SI vise offensivt og fremtidsrettet lederskap. De eier et produkt som er verdifullt og som vil bli etterspurt. SI må gå ut og tilby lungemedisinske tjenester, utredning, behandling og rehabilitering til alle landets fylker og kommuner. Pasienter fra andre deler av landet er ikke ukjent for Granheim.

Svein Tvete, Lillehammer, pensjonert overlege, dr med. , kommunestyrerepr. (Sp)