Dansk gull i sykkel-VM

Edvald Boasson Hagen kjemper seg gjennom vannmassene under fellestart landevei menn elite i VM på sykkel. Flere deler av veiene i Yorkshire var oversvømte av flomvann etter kraftig regnvær.

Edvald Boasson Hagen kjemper seg gjennom vannmassene under fellestart landevei menn elite i VM på sykkel. Flere deler av veiene i Yorkshire var oversvømte av flomvann etter kraftig regnvær. Foto:

Av

En og en halv runde før målgang var det slutt for Edvald Boasson Hagen. Først over mål, ble 23 år gamle Mads Pedersen fra Danmark.

DEL

23 år gamle Mads Pedersen ble sterkest da spurten gikk 200 meter fra mål. Matteo Trentin (Italia), Stefan Kung (Sveits) kom på andre og tredje plass.

Italienske Trentin var klar favoritt til å vinne spurten, men Pedersen sjokkerte alle og sikret dansk seier i Storbritannia.

70 sekunder bak

Kristoff kom i mål med hovedfeltet 70 sekunder bak Pedersen, mens Jansen endte på 17.-plass like bak. Førstnevnte ble meget imponert over danskens prestasjon.

– Jeg er litt overrasket over det. Mads Pedersen har ikke kjørt gnistrende i år, men det gjør ingenting når han vinner den her, sa Kristoff etter målgang.

Det ble en tøff dag for de norske på sykkelsetet. Amund Grøndahl Jansen og Kristoff sto igjen som Norges håp i hovedfeltet etter hvert som Edvald Boasson Hagen, Sven Erik Bystrøm, Vegard Stake Laengen og Carl Fredrik Hagen måtte gi slipp.

Amund Grøndahl Jansen og Alexsander Kristoff var med i hovedfeltet - 50 sekunder bak teten da det gjenstod 16 kilometer inn til mål.

Uvær

VM-dramatikken startet allerede i morgentimene søndag. Store nedbørsmengder tvang arrangørene til å korte ned løypa og utsette den planlagte starten.

Bilder fra traseen viste betydelige mengder med overvann flere steder, og beslutningen om å droppe to av de tyngste innlagte stigningene ble tatt av hensyn til rytternes sikkerhet.

Brudd

Da starten omsider gikk i øsende regnvær, ble det raskt innholdsrikt. Flere av sykkelsportens største profiler bidro til å sette farge på løpet nærmest fra første meter, og etter en liten times hardkjør kom en større gruppe av gårde fra hovedfeltet.

Der satt blant andre den ferske Vuelta-vinneren Primoz Roglic, årets Giro d'Italia-vinner Richard Carapaz og den colombianske stjernen Nairo Quintana. Det kjøresterke og elleve mann store bruddet fikk på det meste fire og et halvt minutts forsprang i griseværet.

Favoritt brøt

Det ble likevel umulig å holde unna for det jaktende hovedfeltet, som hadde tettet luken allerede før 100 kilometer gjensto. Så startet det som ble et lite mannefall i striregnet i Harrogate

VM fellesstart for herrer elite gikk søndag går over en distanse på 261 kilometer i Yorkshire mellom Leeds og Harrogate. Landeveisrittet ble preget av det forferdelig regnværet.

Søndagens resultater gjør at Norge drar medaljeløs hjem fra årets VM i landeveissykling.
Artikkeltags