Dårlig fylkesøkonomi betyr kamp mellom regioner

Trange rammer: Svak økonomi gir grunn til å vente konfliktfylte år og regionkamp om blant annet videregående skoler.

Trange rammer: Svak økonomi gir grunn til å vente konfliktfylte år og regionkamp om blant annet videregående skoler.

DEL

gd menerInnlandet fylkeskommune får nesten 200 millioner kroner mindre i frie inntekter i 2020 enn hva Oppland og Hedmark hadde til sammen i året vi er på veg ut av. Inntektsnedgangen kan komme til å bli større, fordi det nye storfylket sliter med å motivere ansatte i Statens vegvesen til å søke seg over.

Statsbudsjettet for 2020 ble som ventet en trist greie for fylkespolitikere med mål om både å opprettholde videregående skoler og øke vedlikeholdsinnsatsen på nedslitte fylkesveger. Og fylkeskommunens rolle som regional utviklingsaktør og motor for regionalt kulturliv kan umulig blir sterkere enn hva den har vært i dagens fylkeskommuner.

Inntektsnedgangen bør ikke komme overraskende på noen. Noe handler om at kommunene Jevnaker og Lunner forsvinner over til Viken. Det betyr at Innlandet fylkeskommune også kan stryke dette området fra utgiftsbudsjettet.

Andre deler av inntektsfallet kommer som følge av at elevtallet i videregående skole går ned. Dette er atskillig mer problematisk. Problemet forsterkes de kommende år, fordi elevtallet vil fortsette å synke. Flertallspartiene Sp og Ap skal slite med å holde løftet om ikke å røre skolestrukturen de neste fire åra, og det er knapt mulig uten å ta penger fra andre arbeidsområder som allerede i utgangspunktet har for lite penger.

Selv om fylkespolitikerne er skuffet, er den økonomiske virkeligheten som venter fra årsskiftet omtrent hva det var mulig å forvente. De to største regjeringspartiene har ingen interesse av å gjøre fylkeskommunene sterke, og innflytelsen til KrF og Venstre later til å være noe nær null. Trange økonomiske rammer betyr at konfliktfylte år venter i fylkespolitikken. Og det er overraskende om vi ikke får kamper mellom regioner.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags