Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Snart er det igjen kø av sultne skiturister med kjøpekraft i Gudbrandsdalen. De vil ha god mat og pent oppredde senger, men reiselivsbransjen mangler folk til å gjøre jobben. Tilreisende og fastboende har for lengst vent seg til at de som sørger for at opplevelsen blir god svarer høflig på gebrokkent norsk.
Hundrevis av sesongarbeidere fra andre land har tatt til takke med det som i Norge ansees som dårlig betalt. Det ingen så komme, var en pandemi som sendte arbeiderne hjem. Mangelfulle søkerlister må være en oppvåkningen for både denne bransjen og andre som nå sliter med det samme. Det er på tide med en lønn som får nordmenn til å ville jobbe.
Fellesforbundet mener bransjen kan takke seg selv. Kritikken er på sin plass. En bransje som velger dem som tar til takke med dårligst betalt, blir ikke attraktive for nordmenn.
Mer enn gode historier må legges i potten
Det må tenkes nytt. Lønningene må opp, antallet faste stillinger må bli flere og bransjen selv må initiere et samarbeid med andre aktører for utveksling av arbeidskraft.
Innlandet fylkeskommune satser på reiseliv og NHO er opptatt av at omdømmet til reiselivet må endres. Store aktører som vet hvor viktig reiselivet er for Gudbrandsdalen, må også legge mer enn gode historier i potten når skuta skal snus.
Bedrifter som vil satse bør få bistand til å skape et ettersøkt produkt. Det er lettere å gi kokkene den lønna de fortjener når malingen ikke drysser fra veggene og gjestene står i kø.
Skal ungdommen satse på reiseliv må de kunne utdanne seg her og få en jobb som er holdbar lenger enn i starten av tjueåra. Reiselivet er med på å bygge hele Gudbrandsdalen, da må de som gjør jobben også få det de fortjener.
