Gå til sidens hovedinnhold

De økonomiske rammene for ny E6 må økes – det kan gå ut over E6 i Gudbrandsdalen

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Det kommer til å dra ut
før ny E6 fra Moelv til Øyer står ferdig. To av tre etapper må skyves ut i tid. Nye Veier AS har ikke klart å lande kontraktene med store, internasjonale entreprenører.

Vi har lest og hørt suksesshistoriene om regjeringens hjertebarn i samferdselspolitikken. Nye Veier AS har revolusjonert byggingen av nasjonalt viktige veger. Høyt tempo og reduserte kostnader har vært gjennomgangsmelodien. Et politisk omstridt selskap er for lengst stuerent, og nå skal det også bygges jernbane etter de samme prinsipper.

På upløyd mark fra Moelv og nordover, kom problemene. Norske entreprenører mener Nye Veier må innse at de har valgt feil strategi. Norske selskaper faller tidlig ut fordi de vet at prosjektene ikke lar seg gjennomføre innenfor de rammer som er satt. De utenlandske faller ut senere fordi de oppdager det samme. Nå er vi i en situasjon der plutselig en eller flere store norske entreprenører kan være på full fart inn i prosjektene, fordi de økonomiske rammene nødvendig vis må økes.

Det er både fornuftig og nødvendig at Nye Veier revurderer sin kontraktsstrategi, og dette må bety utsettelser. Etter alt å dømme betyr det også at vegen blir dyrere. Vi frykter at det i neste omgang vil gå ut over E6 videre oppover Gudbrandsdalen.

Kontraktshavariene på E6 får neppe store politiske konsekvenser. De som sto faddere da selskapet så dagens lys, må erkjenne at det er begrenset hvor mye mer man kan skvise ut av en allerede presset sitron. Nye Veier må ha større økonomisk armslag for å innfri de forventninger dagens regjering har skapt. De som får regjeringsoppdraget etter valget, får den sure jobben med enten å finne mer penger, eller fortelle at de som har ventet lenge på veg må vente enda lenger.

Julie Brodtkorb mener Nye Veier kun har seg selv å skylde på: – De har valgt feil strategi

Vil ha svar av ministeren om E6-utsettelser: – Vi må få vite hva som har skjedd i havariet med de utenlandske entreprenørene

Avslutter samarbeidet med spanske entreprenør: Ny E6 til Øyer utsettes minst enda ett år