Gå til sidens hovedinnhold

De som tester trenger gode arbeidsforhold

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


For det første vil vi takke alle som har stått i front i forbindelse med korona situasjonen. Mange har jobbet akutt i mange måneder og begynner å bli slitne. Alle står på for å gi best mulig tjenester for innbyggere i Lillehammer kommune og på tvers av kommunene.

Det er mange diskusjoner om at kommunen bruker Ungdomshallen som testlinje. Dette kan vi forstå, da kommunen fratar treningstid for dem som bruker hallen. Men har dere som ytrer dere sterkt tenkt over arbeidsforholdene for dem som tester, og den akutte situasjonen vi har stått i?

For oss tillitsvalgte er det viktig at våre medlemmer har gode arbeidsforhold. Arbeidstakerne som driver testing mener at Ungdomshallen er den optimale plassen for denne type oppgaver.

Det som gjør at hallen egner seg bra er at det er romslige garderober med dusj og toaletter. De ansatte jobber innendørs. Det er gulvvarme som er gunstig spesielt i en kaldere årstid. Ungdomshallen er lett tilgjengelig for dem som skal teste seg og det er gunstig for trafikkavviklingen. Det er gode parkeringsmuligheter og parkering for andre arbeidsplasser hindres ikke. Det er god plass og tilrettelagt for at biler kan kjøre «drive through». De ansatte kan derfor teste flere i løpet av kortere tid enn om folk går. Flere kan også testes samtidig i samme bil. Trafikkork unngås både på vei inn og ut, og det er god plass til administrativt arbeid som innebærer blant annet koronatelefon, timebestilling og etikett-skriving.

I hallen er det god plass til flere teststasjoner. Det er også god plass med tanke på at luftveispoliklinikken kan måtte flyttes ut fra legevakten ved større utbrudd. De har matter som de står på tilgjengelig i hallen som kan forebygge slitasje.

Det er viktig at teststasjonen ligger sentrumsnært. Det er flere som ikke har bil, og det er uheldig å kjøre kollektivt med mistanke om smitte. For eksempel er det mange studenter kommer seg til hallen enten ved å gå eller å sykle.

Alt dette gjør at vi kan få testet store mengder effektivt og med god flyt. Kravet er at vi skal kunne teste 1,5 % av nedslagsfeltet i uka. Ved større utbrudd har testkravet ligget på 5 %.

I den økonomiske situasjonen kommunen er i, vil alle andre muligheter bli en mer kostnad. Vi som tillitsvalgte ønsker ikke at det skal komme større nedtak på bemanning enn det som det er varslet om innenfor helse.

Vår oppfordring er at de ansatte som jobber i denne hallen blir hørt når det gjelder sin arbeidshverdag. Hele samfunnet er avhengig av at vi kan ta unna store og mindre utbrudd.

Tonje Sneve Strandheim, hovedtillitsvalgt Norsk Sykepleierforbund, Lillehammer kommune
Cecilie B. Andersen, hovedtillitsvalgt Fagforbundet, Lillehammer kommune