Å arrangere og finansiere World Cup er ikke vår oppgave

Av
DEL

Leserbrev
Så lenge vi ikke klarer å innse det faktum at det ikke er en kommunal oppgave å arrangere store kommersielle arrangement, vil vi ikke komme oss ut av hengemyra. Og så lenge OL-drømmen lever i sitt beste velgående vil vi ikke innse at byen vår har mer å by på enn World Cup.

Vi trenger å tenke mer kritisk og ikke uten videre godta forutsetningen om at det er mangel på arrangør som er hovedproblemet. Vi må innse at arrangementene er kostbare og ikke bedriftsøkonomisk lønnsomt for arrangøren. En ny arrangør vil ikke løse problemet så lenge kommunen må ta regningen.

Lillehammer er visst den mest komplette vintersportsdestinasjonen i Europa, vi liker i hvert fall å tro det. Jeg vet ikke om resten av Europa er enige med oss. Så lenge vi ikke er villige til å jekke ned ambisjonen og parkere drømmen om et nytt OL, vil en ny arrangør kun bli en kortsiktig løsning og en hvilepute. Fordi World Cup satsingen henger godt sammen med våre ambisjoner og drømmer. Drømmen om å gjenskape magien fra 1994 og ambisjonen om at vi skal være den mest komplette vintersportsdestinasjonen.

Denne drømmen og den stor ambisjonen har gjort at vi har sluttet å tenke kritisk. Manglende kritisk tenkning har gjort at vi ikke ser at kommunen har beveget seg ut i et terreng der vi ikke har noe å gjøre. Det er ikke en kommunal oppgave å arrangere World Cup.

Internasjonale arrangement i seg selv er i utgangspunktet bra for byen vår, spesielt for næringslivet. Det må likevel være lov å nevne at den som profitterer mest på disse arrangementene i byen er hotellnæringen. Vi snakker ikke om små lokale hotell, men om store konserner som Scandic og Choice. Da er det høyest underlig at næringslivet ikke er mer på banen i den pågående diskusjonen.

At kommunen også skal drive med næringsutvikling er en selvfølge. Vi skal legge til rette forholdene for at næringslivet kan drive bra. I dette tilfellet kan kommunen være en fasilitator som legger til rette, men ikke en bank som finansierer det hele. Arrangementene i seg selv er ikke problemet, men kostnadene som i dag må tas av kommunen. Slik kan vi ikke fortsette i det uendelige. Skal vi ha arrangement med kommersielle interesser er det næringslivet som må finansiere det.

Tiden er inne for å ta et standpunkt om at Lillehammer kommune ikke kan arrangere og finansiere World Cup. Det er ikke vår oppgave. Dersom arrangementene er lønnsomme for næringslivet må næringslivet komme på banen. Deretter må vi innse at byen vår har mer å by på enn OL og World Cup. OL i 1994 ble «The best Winter Games ever», det kan vi være stolt av. Vi trenger ikke å gjøre et nytt forsøk på å overgå oss selv og vår egen prestasjon fra 1994, det vil vi ikke klare.

Mizanur Rahaman, gruppelder (SV), Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags