Ap bortforklarer, partiet har vært tydelig

TRØBBEL: Partisekretær Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre har vært tydelig med en politikk mange velgere ikke vil ha, mener innsenderen.

TRØBBEL: Partisekretær Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre har vært tydelig med en politikk mange velgere ikke vil ha, mener innsenderen. Foto:

Av
DEL

Leserinnlegg
Partiledelsen i Ap tolker det svake kommunevalget dithen. Men det er vel heller å betrakte som en høvelig bortforklaring av deres feilplasserte tydelighet. Virkeligheten er en helt annen.

Ap har vært svært tydelig på flere måter, men kanskje ikke på måter som tiltrekker sosialdemokratiske velgere mest. Ap har vært tydelig på sentralisering i likhet med Høyre. Det har slått svært uheldig ut, ikke minst i nord.

Sentralisering uten lokaldemokratisk tilslutning svekker ikke bare troen på lokalt demokrati, men også troen på demokratisk innflytelse i sin alminnelighet. Ap har vært tydelig på at en går inn for ytterligere EU-tilnærming ved bl.a. tilslutning til EUs energisamarbeid som svekker nasjonenes politiske styring med energiressursene. Også dette i likhet med Høyre.

Det har slått uheldig ut blant sosialdemokrater i sin alminnelighet og blant LOs medlemmer i særdeleshet. Sentralisering og forsterket EU-tilnærming er to forhold som nevnt har preget både H og Ap, men da særlig partielitene og i mindre grad potensielle velgere.

Aps ledelse må klare å åpne øynene for hva som er aktuell sosialdemokratisk politikk mer enn hva partielitens best-vitende akademikere oppfatter som god politikk.

Ap har vært tydelig på at de engster seg og gruer seg sterkt for å reversere Høyres og Frps skattereduksjoner til dem som har mest å ta av. Det legges merke til blant ekte sosialdemokrater som i sin alminnelighet er positive til skatt, særlig progressiv skatt (men ikke restskatt) - og sterkt negative til avgifter.

Slike avgifter som rammer folk flest, men som knapt nok merkes hos de mer velstående og slett ikke hos de som gir økonomiske muskler til partikassene i H og Frp. Slike avgifter hjelper altså ikke folket.

Men hva med miljøpolitikken, da? Tja, det er jo tydelig nok hvor Ap sammen med MDG, vil i Oslo: Masse bomavgifter som rammer «trengende» i trafikken, samt avslag på tilbud om statlig finansiering av kollektivtilbud for å dempe avgiftene. Utenom Oslo ser mange på dette som ekstrem politikk. De som liker det er de syklende på Grünerløkka, som vel i dag strekker seg omtrent fra Sinsen til Bjørvika.

Og så mange andre som har valgt å ikke ha bil eller som har en bankkonto som ikke merker særlig til noen tusenlapper i bomavgifter.

Innvandringspolitikken under Jonas G. Støre har vært tydelig vinglete. Det var bl.a. den relativt stramme innvandringspolitikken under Jens Stoltenberg som holdt Frp under en viss kontroll i hans tid. Men så har da Frp, KrF og V til de grader brutt sine løfter fra siste stortingsvalg og må nå lide under det en tid framover.

Ap har altså vært svært tydelige, men ikke i retning av preferansene til sine sosialdemokratiske tilhengere. Skulle Ap fortsatt se for seg regjeringsmakt i samarbeid med Sp om to år, må nok visse sentrale prioriteringer justeres og tilrettelegges i retning av folkets beste.

Roald Rapp, politisk interessert, Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags