Avgjørelsen

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I GD lørdag kan man lese om samfunnsrapporten før ny sykehusstruktur bestemmes. Overskriften stiller også spørsmål ved om avgjørelsen allerede er tatt. Samfunnsanalysen skal være klar i slutten av oktober. Hva vil samfunnsanalysen bety for pasientene?

Man vet at konsekvensene av analysen fortsatt bare vil bli ord som vil villede folket. Sykehusdebatten må man fortsatt se på som et spill for galleriet, akkurat som da Almlid var sykehusdirektør, da han i GD uttalte at ledelsen ønsket fred og ro om saken. Denne uttalelsen kom fra Almlid 2006, så hva har skjedd siden den gang?

SIL har måttet bruke sparekniven i alle disse årene, siden sykehusene skal lønne seg. Sykehusene er blitt til bedrifter der lønnsomhet betyr mer enn pasienten. Når lønnsomhet skal være stikkordet for bevaring av sykehusene våre, er det vel også på sin plass å stille spørsmål om storting og regjering er en lønnsom « bedrift»?

I dagens regjering kan det nok kuttes flere stillinger og samtidig settes en stopper for den lønnsøkningen disse har.

I dag sitter Almlid som styreleder i SIL, og er kommet på banen igjen med de samme meningene han hadde i 2006. Han har etter min mening vært en verkefinger når det gjelder nedleggelse av lokalsykehusene våre, og det kan vel også sies om daværende helseminister Sylvia Brustad.

I dag 2020 foreligger det forslag om å kutte medisinsk avd. på Lillehammer med 8 til 12 legeårsverk. Det ene fagområdet etter det andre bygges ned. Snart sitter man med et skall av et sykehus som ikke kan ivareta pasienten. Dette kan man takke Sykehusdirektør Andersgaard og hennes medsammensvorne for.

Mjøssykehuset er vedtatt som Storsykehus for hele Innlandet. Plassering er ikke offentlig kjent, men de som står for dette har nok allerede bestemt hvor det skal ligge. Det vil helt sikker bety lengre avstand for spesielt pasienter fra langt nord i Gudbrandsdalen og Ottadalen.

Det er nå viktigere enn noensinne og sørge for at Lillehammer blir et fullverdig akuttsykehus som kan i vareta pasienten der akutte sykdommer dukker opp. Lillehammer sykehus ligger også slik til at pårørende har muligheter til lett atkomst, deretter at det er sentrumsnært slik at pårørende kan få ett avbrekk ved å komme seg til sentrum og for en stund slappe av på en kafé og få krefter til å gå videre med det de måtte oppleve.

Situasjonen slik den er i dag er uutholdelig for både pasienter, leger og alt pleiepersonell. Her må man sette alle kluter til slik at Lillehammer blir vårt fullverdige akuttsykehus der legene og alt pleiepersonell kan oppleve trygghet i sin arbeidssituasjon og kan i vareta pasientene slik de ønsker og samtidig gi sine pasienter den trygghet og ivaretakelse som trengs.

Jeg avslutter her med at det er lite sannsynlig at det nye sykehuset ved Mjøsbrua vil inneha både kompetanse og spesialister på alle felt, slik at man får alt under ett tak.

Til slutt: Ja til fullverdig akuttsykehus på Lillehammer.

Mari-Anna Naarstad, Otta


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken