Den gamle by preges av fornyelse og forfall

Arkitekt Svein Klausen er bekymret for hva som skjer med gamle Lillehammer.

Arkitekt Svein Klausen er bekymret for hva som skjer med gamle Lillehammer. Foto:

Av
DEL

leserinnlegg 
Den gamle by preges av fornyelse og forfall. Lillehammer har innledet de 7 magre år, frem mot by-jubileet i 2027.
Terrassen er et stort hull, etter at restauranten ble revet av kommunen for et år siden. De gamle murene etter møllebygningen står ennå synlige ved Mesna-elva, de var utmerket integrert i restauranten. Om de foreliggende planer blir gjennomført noen gang, blir mølle-murene historisk uleselige.
Det har vært en lang planleggingsperiode, med miljø-psykologer og lokalhistorikere involvert. Noen må ha forsømt seg her.
Branntomta på Storgaten 81 er ryddet for torgkafe, etter brannen for tre og et halvt år siden. Kommunen har gamle og nye byplaner for de sentrale trehuskvartaler, men satser her på at grunneierne kommer opp med mer realistiske løsninger. Det nye blir foreslått tapetsert med en fasade fra 1800-tallet, kanskje med noen bygningsrester fra branntomta.
Men det er ikke bare i sentrum det foregår, også i de gamle villakvartalene skjer det fornyelse. Mejdells gate var preget av store hengebjørker i hagene, som var avgrenset mot gaten med stakittgjerder, med syrinbusker bak. Hvis du nå spaserer i området ved den gamle trafo-kiosken, vil du se at de gamle bjørketrærne bakenfor er fjernet, og stakittgjerdet er erstattet med tuja-hekk mot gaten.

Svein Klausen, Lillehammer, arkitekt


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags