Det er lov å være egoist og grådig, men er det nødvendig å kunngjøre det?

EGOIST: Forslaget om dobbelt stemmerett for hytteeiere er uttrykk for egosime, mener Gunnar Tore Stenseng.

EGOIST: Forslaget om dobbelt stemmerett for hytteeiere er uttrykk for egosime, mener Gunnar Tore Stenseng. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserinnlegg
Det dukker opp mye snålt i mediene om sommeren. En del kan vel gå i avdelinga for agurknytt, på riktig varme dager kan vel noe også skyldes solstikk, det har jo vært rekordvarme nå ei stund.

I den siste gruppa kunne en ved første øyekast ha plassert et dobbeltsideoppslag i Aftenposten først i juli: Vil at 500 000 hytteeiere skal få stemme i sin hyttekommune.

En organisasjon som kaller seg Norsk Hyttelag, foreslår valgfri stemmekommune for hytteeiere ved kommunevalg. Hytteeieren (e) skal kunne velge om han/ho vil stemme i hjemkommunen eller i hyttekommunen. Og ikke nok med det, de har også utreda flere modeller, – bl.a. dobbel stemmerett, både der du bor og der du har hytte.

Den angivelige bakgrunnen skal være en ektefølt interesse og omsorg for liv og levnet i hyttekommunen, generalsekretæren i foreninga sier mange av dem er patriotiske deltidsinnbyggere, men som ikke har noen innflytelse på hvordan kommunen de er gjester i, drives.

Men du skal ikke lese langt ut i artikkelen før katta slippes ut av sekken, – da dukker ordet eiendomsskatt opp. Avgiftsnivået på vann, avløp og renovasjon nevnes også. Dette har de i dag ingen innvirkning på, og mange hytteeiere føler seg oversett.

Du verden, sier vi, – det er mye vondt en skal vederfares. Og noen har latt seg inspirere til å ta saken videre. I GD 29. juli leser vi at 200 hytteeiere, mange av dem i Kvitfjell, vil saksøke Ringebu kommune fordi de føler at de blir forskjellsbehandla ved beregning av eiendomsskatt.

Også her føler de seg utnytta i forhold til de fastboende, og prøver å vise at de bidrar med langt mer enn dem. Bildet som følger artikkelen, skulle i alle fall tyde på at hyttene ikke blir oversett, for de er store.

Det er derfor lett å resonnere seg fram til at det nok mer er omtanken for eget ve og vel som ligger bak ønsket om å få stemmerett, enn den «patriotiske omsorgen» for hyttekommunen. Det ville da kanskje være mulig å slå lag med etablerte partier som også har det i ryggmargen at de skal bidra minst mulig til fellesskapet.

I Norge er det ikke ulovlig å være verken egoist eller grådig, men er det nødvendig å kunngjøre det for all verden?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags