Er ikke Næroset snart bra nok for rådmann?

AVVIKLING?: Er ikke Næroset godt nok for rådmannen i Ringsaker, spør kommunestyrerepresentant Helge Vestheim.

AVVIKLING?: Er ikke Næroset godt nok for rådmannen i Ringsaker, spør kommunestyrerepresentant Helge Vestheim.

Av
DEL

Leserinnlegg
Vi burde kanskje bygge sterkere bruer mellom Ringsakers bygder, og stå sammen bak et tydelig krav om satsing i hele kommunen. Kommuneplanen i Ringsaker i gjennom mer enn mange år fortalt oss følgende: "Ringsakers visjon er Vekst Og Utvikling. For å nå dette målet skal kommunen legge til rette for. Et mangfold av attraktive boområder i hele Ringsaker. Synliggjøre og utnytte mangfoldet av muligheter i kommunen. Spille på lag med innbyggerne, offentlige og private aktører. Sikre gode oppvekstmiljø. Utnytte mulighetene som bygdene gir. Bygge ut og rehabilitere skolebygg."

I budsjettdokumentet for 2020 skriver rådmannen dette: "Det helt vesentlige for Ringsaker kommune er befolkningsvekst. Et livskraftig, attraktivt lokalsamfunn utvikler sine kvaliteter til beste for innbyggerne og ekspanderer."

Dette er rådmannens resept for åra som kommer. Da fremstår det sjølmotsigende og lite framtidsrettet å foreslå skolenedleggelse i Næroset! Jeg må bare gjenta "mangfold av attraktive boområder", og "spille på lag med innbyggerne, private og offentlige aktører!

I tillegg til naturlig omsetning frittliggende bebyggelse og småbruk i Næroset, er det nå i privat regi regulert et byggefelt her med plass til 60 boenheter. Feltet er i startfasen, med to hus bygd og ett solgt. Byggmester Kåshagen har med framtidstro investert mer enn 10 millioner her, etter at dagens skolebygg kom på plass for 4 år siden! Aksel Harby kunne endelig våge å investere 40 millioner i ny butikk!

Midt i Næroset ligger en stor og annerledes Kiwibutikk, med bank og posttjenester, og ei åpningstid på sju dager og ikke mindre enn hundre timer i uka! Her stopper av og til mer en to tusen biler på tur til og fra fjellet i ei helga. Butikken har 32 arbeidsplasser, til sammen 16 årsverk! Næroset har minst 150 arbeidsplasser av forskjellige slag, i tillegg til landbruket. Riktignok ser vi at en mekanisk bedrift med ca. 10 arbeidsplasser nå flytter fra Åsmarka til Rudshøgda, men samtidig opplever vi at en tilsvarende bedrift har flyttet fra Moelv og til Næroset.

Etter at Lucky Næroset oppsto, har bygda opparbeidet 7 mål med parkarealer i sentrum. Fra skoleporten kan du gjennom Trollparken, over ei bru til 4H-øya og videre ei bru til båthavna og ytterligere 3 mål fellesarealer. Anlegget har bl.a. volleyballbane, utescene, bålplass, sanitæranlegg, paviljonger og ymse kreative installasjoner. Det er grillmuligheter, bord og benker til mer enn hundre personer.

Det går ei tredje bru fra 4H-øya, til bussholdeplassen ved Kiwi. Innsjøen Næra, med mange fine holmer, strekker seg langflat ei mil mot nord. Samtidig gir den liv til Moelva, som drar i vei sydover fra demninga i Næroset. Her svever fiskeørna trofast hver sommer, mens kongeørn og hauk oftest synes over åsen i øst. Et par steinkast unna, bak Nærvang, ligger det nye byggefeltet Nærværsverden. Her er det rett ut i skogen, eller på vannet, sommer som vinter. Det finns løyper og stier som tar deg rundt i hele Ringsaker. En kjapp skitur, gjerne innom lysløypa, så er du der det blir nytt skianlegg til 15-20 millioner.

Lucky Næroset har bygd over 4 km helseveg, så skolebarn og andre kan gå trygt langs med Åsmarkvegen. Helsevegen er anlagt vederlagsfritt over privat eiendom. Takk til alle som har gitt oss den muligheten!

Den siste av to helsevegbruer over Moelva ble nylig åpnet ved Kvernstubrua, på 20 årsdagen til Lucky Næroset. Vegvesenet har gitt betydelige summer til prosjektet gjennom mange år, og neste sommer bygges en ny busslomme nedenfor brua her. Helsevegen har stor betydning for trafikksikkerhet, folkehelse og trivsel i Næroset, bygda som ligger plassert en liten halvtimes kjøretur fra både Hamar, Gjøvik, Lillehammer og Sjusjøen.

Dette var litt om ting av betydning for livskvalitet og attraktivitet i Næroset. Summen av dette og andre kvaliteter i bygda utgjør nå en faktor i et regnestykke som ender opp med at rådmannen vil ta bort Fagernes skole!

Det er kort arbeidsveg fra Næroset til for eksempel et nytt sjukehus ved Mjøsbrua, men det er langt for en 6-åring alene på bussen. Kan ikke noen med troverdighet og tyngde forklare rådmannen at det er gir mange ganger større mulighet for å få småbarnsfamilier inn på et byggefelt hvis skolen fortsatt ligger ved siden av barnehagen, to hundre meter fra hjemmet? Et livskraftig, attraktivt lokalsamfunn utvikler sine kvaliteter til beste for innbyggerne og ekspanderer.

Helge Vestheim, Næroset, kom.st.repr. Ringsaker Pensjonistparti

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags