Eventyrlige muligheter

Storfylkets visjon: Innlandet- eventyrlige muligheter

Storfylkets visjon: Innlandet- eventyrlige muligheter

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

debattHverdager er de flotteste. De er fulle av eventyr. Det sa Anne-Cath Vestly, den folkekjære forfatteren som ble født på Rena og som bodde store deler av barndommen på Rudshøgda og i Nordsetervegen på Lillehammer.

Fra nyttår gjenforenes Oppland og Hedmark, og vi kan sammen definere hvem vi vil være og hvordan vi skal oppfattes. Visjonen for det nye fylket er Innlandet – eventyrlige muligheter. Et fylke med sterke røtter og store drømmer, med en ledende posisjon innen teknologi, industri, landbruk og reiseliv.

I Innlandet har vi Norges høyeste fjell, Norges største innsjø, Norges lengste elv og elleve nasjonalparker. Med dette som scene rommer fylket mytiske fortellinger om konger, helter, foreningen av det norrøne og det samiske og opphavsmyter om det norske folk på Dovrefjell. Som et historisk og symbolsk tyngdepunkt går Innlandet som en rød tråd gjennom landets historie fra vikingtid og middelalder og fram til i dag.

Mennesker har vært i Innlandet i 10.000 år. Den eldste kjente boplassen er ved vannet Olstappen ved Skåbu. Med dagens 370.000 innbyggere har Innlandet de siste tiårene opplevd en befolkningsvekst. Lave fødselstall, minkende innvandring og urbanisering krever at vi tenker annerledes i planlegginga. For vi er og skal være et innland på reise inn i framtida. Norges viktigste transportruter har i over 1.000 år gått gjennom Innlandet. De gamle ridevegene, vannvegene, pilegrimsled, post- og kongevegene, og senere jernbane- og vegutbygging, er konkrete manifestasjoner av eldgamle forbindelseslinjer.

Vi ønsker å utvikle hele fylket videre, både by og land. Det er derfor vedtatt fire tverrfaglige satsingsområder for Innlandet, og det er innbyggere, innovasjon, infrastruktur og inkludering. Sammen med visjonen skal dette ligge til grunn for Innlandsstrategien vi nå skal utarbeide, som det nye fylkestinget skal vedta om et år.

Jeg mener at arbeidsplasser må være øverst på den politiske dagsorden i det nye fylket. 47.000 virksomheter og 175.000 sysselsatte er grunnlaget for hva vi lever av. Offentlig sektor sysselsetter flest, men varehandel samt bygg og anlegg er også store arbeidsgivere. Selv om ledighetsnivået er lavt, er 31.000 av våre innbyggere utenfor arbeidslivet som uføre. Det er derfor viktig at vi bygger det inkluderende Innlandet.

Jeg innledet innlegget med innlendingen Anne-Cath Vestly. Hennes niese, Ingrid Schulerud, er gift med tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Etter å ha forhandlet på Soria Moria, sa Stoltenberg i regjeringens tiltredelseserklæring til Stortinget den 19. oktober i 2005:
«Hvis noen hadde sagt for 100 år siden at Norge i 2005 ville vært et av verdens aller rikeste land, ville ingen trodd det. I Norge har vi vært dyktige og heldig. Vi har forvaltet ressursene våre langsiktig, og vi har sørget for en jevn fordeling av dem. La oss sammen gripe de enestående mulighetene Norge har.»

Disse ordene bør vi la oss inspirere av. Vi skal utnytte våre ressurser på en bærekraftig og målretta måte, slik at vi skaper nye jobber og gode lokalsamfunn. Det skal bli mer rom for store drømmer. La oss sammen gripe de eventyrlige mulighetene Innlandet har.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags