Farlig ferietid

- Har kravmentalitet tatt overhånd i dette landet, som følge av oljerikdom? spør Jo Heringstad.

- Har kravmentalitet tatt overhånd i dette landet, som følge av oljerikdom? spør Jo Heringstad. Foto:

Av
DEL

leserinnlegg 
I forrige måned markerte noen at det var 9 år siden ensom terrorist utløste stor eksplosjon like ved inngangen til høy regjeringsbygning i Oslo. Deretter gikk han amok med maskinpistol på leirstedet Utøya i Tyrifjorden, så 77 stort sett unge og uskyldige gutter og jenter ble drept.

Dette skjedde en fredag ettermiddag i sommerferietida, da politifolk flest hadde enten sommerferie eller helgefri. At også politihelikopteret i Oslo var tatt ut av tjeneste – for at de som driftet det skulle ha sommerferie – bidro til at politiets beredskap da var nede på et lavmål: Utrykningen fra Oslo til Utøya med bil – samt liten gummibåt – tok altfor lang tid!

I ettertid ble det skrevet en rapport, der det framheves at også dårlig organisering «bidro» til denne kjempetragedien. Det siktes vel da til at stort redningshelikopter, som ble tilkalt fra Rygge ved Moss for å kunne evakuere folk fra taket på regjeringsbygningen, ble stående og ventet på oppdrag på en idrettsplass i Oslo, i stedet for å frakte politiets beredskapstropp fra Oslo og direkte til Utøya.

Lederartikkel i GD – datert 5. august – handler om 50 år gammel kvinne fra Otta, som etter utskriving fra sykehus ble «parkert» på sykehjem, fordi Nord-Gudbrandsdal Lokalmedisinske Senter manglet kapasitet som følge av ferieavvikling. Etter klage fikk hun likevel plass der; men da måtte familie og venner «trå til», for å gi henne den hjelpen hun trengte.

Er ferietid og helgetid «hellige» i dette landet, så bemanningen da kan skrus ned til et lavmål, nesten uansett hvor viktig funksjon virksomheten har?

Bypolitikeren Rune Gerhardsen har brukt uttrykket «snillisme». Er nettopp prioritering av ferie og fritid foran viktig beredskap eksempel på «snillisme» som har utartet? At politifolk og syke-pleiere skal ha fri 2 av 3 helger, er vel sterk prioritering av helgefri?

Også mange andre har funksjoner som ikke bør «glemmes» lørdager og søndager, og slett ikke flere uker i sommerferietida. Bør arbeidstid og fritid organiseres på annen måte, slik at de som har arbeid som bør gjøres alle dager får noe ekstra ferie utenom vanlig sommerferietid, og dessuten ekstra lønn?

Undertegnede har nå godt voksne barn, som for vel 30 år siden gikk på «gamleskolen». Den ble vurdert som «utdatert», revet, og erstattet med «nyskolen» for 25 år siden. Nå vurderer noen «nyskolen» som «utdatert»: De vil rive den, og investere 400 millioner lånte kroner i en tredje skole på den tomta, før lånet til skolen som er der er nedbetalt!

Har kravmentalitet tatt overhånd i dette landet, som følge av oljerikdom? Blir risikoen for ymse kalamiteter snart og økonomisk tilbakeslag senere for stor, når ferie og fritid prioriteres, og når det med stadig stigende krav til bl. a. sykehus og skoler «må» lånes og investeres enorme pengebeløp?

Jo Heringstad,
Ås

Uverdig behandling

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags