Færre innleide vikarer

MER FULLTID: Det er knapphet på helsearbeidere i Norge. Vi må ta godt vare på de vi har, skriver Mads Furu.

MER FULLTID: Det er knapphet på helsearbeidere i Norge. Vi må ta godt vare på de vi har, skriver Mads Furu. Foto:

Av
DEL

Leserinnlegg
Gjennom flere år har Arbeiderpartiet kjempet for at ansatte i Lillehammer kommune skal få hele, faste stillinger i stedet for at man tyr til enkle løsninger i helse- og omsorgssektoren ved å leie inn dyr arbeidskraft fra private bemanningsbyråer. 2018 ble en vekker. Vikarbruken var rekordhøy.

Nå er vi på rett vei. I 2019 ble antallet innleide vikarer i hjemmetjenesten redusert med 50 prosent og erstattet med egne krefter. Ved Lillehammer helsehus var reduksjonen i innleie hele 70 prosent. Dette fremgår av årsrapporten for Lillehammer kommune som skal behandles av kommunestyret denne uka.
Det er vi i Arbeiderpartiet veldig stolte av og veldig fornøyde med. Resultatene kommer ikke av seg selv, men er resultat av bevisst satsning på økt grunnbemanning og egendrevet ressursavdeling.

Når vi erstatter dyr innleid arbeidskraft med egne ansatte, betyr det at vi får nesten 50 prosent mer helse- og omsorgstjenester for pengene. Det betyr også økt kvalitet gjennom at hver enkelt bruker av tjenesten får færre pleiere å forholde seg til. For de ansatte betyr dette økt kompetanse i avdelingen, og en personlig trygghet for at man har en lønn å leve av.

I 2018 vedtok vi en heltidserklæring i Lillehammer. Nå ser vi en økning i antallet hele stillinger. Det er bra. Vi er på rett vei, men vi er fortsatt ikke fornøyd. Fra 2021 har vi vedtatt at bruken av private bemanningsbyråer skal opphøre helt, og det forventes en jevn økning i andel heltidsansatte i helse- og velferdssektoren hvert kvartal fremover.
Det er knapphet på helsearbeidere i Norge. Vi må ta godt vare på de vi har. Bare slik kan vi sørge for gode tjenester for fremtiden.

Mads Furu, gruppeleder Ap, Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags