Hagene - miljøets beste venn!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 
Jeg vil slå et slag for hagene, disse grønne lungene i byen vår! I vår iver etter å fortette, har vi lett for å glemme hvor viktige grøntområdene er for miljøet. Og da snakker jeg miljø i vid forstand. I en nylig utgitt rapport fra Bayer Environmental Science kommer det fram at en plen på 60 kvadratmeter kan produsere like mye oksygen som en voksen person bruker i løpet av et døgn. Den viser også at gresset i plener lager mer oksygen enn andre planter og at den produserer oksygen tre ganger så effektivt som trær.

Men hagene og grøntområdene våre har også flere positive miljøeffekter. I tillegg til et stort potensial for lagring av CO2, fungerer disse grønne områdene som et rensesystem som gir bedre luft og lokalklima. Planter, gress og trær renser og filtrerer forurenset luft for støv, sot og andre skadelige partikler. De spiller derfor en viktig rolle i arbeidet med å holde byen vår friskere og renere.

Hagene og grøntområdene er viktige for naturmangfoldet, for insektene våre, for livsgrunnlaget vårt. Pollinerende insekter er avhengig av et mangfold av planter og at de er innenfor kort avstand. Jo lenger insektene må fly for å finne mat, jo vanskeligere blir det å overleve. Insektene er grunnmuren i naturens tettvevde nett. I tillegg til at de sørger for at naturen fornyes, er de mat for andre arter som igjen er mat for andre. Og på toppen av denne veven står menneskene. Forsvinner insektene forsvinner også livsgrunnlaget vårt.

Så til alle hageeiere, som av og til kan føle at hagearbeidet er uoverkommelig og sløsing av tid, dere gjør en viktig jobb!

Så til alle politikere i Lillehammer, som skal balansere ulike hensyn, sørge for at Lillehammer er et godt sted å være og legge grunnlaget for videre utvikling: Vi må ikke glemme å ta vare på Lillehammers lunger!

Sigrid Skjølås, 3. kandidat for Lillehammer Ap

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken