Hvem er ansvarlig for en dårlig kommuneøkonomi

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Opposisjonen i Lillehammer, under ledelse av Oddvar Møllerløkken og Høyre, hevder stadig at det er krise i kommuneøkonomien og bruker dette politisk. Både Lillehammer, og de øvrige kommunene i Norge, står ovenfor store omstillingsbehov, det er de aller fleste er imidlertid enige om.

Oddvar Møllerløkken sier at det er billig av Ap å skylde på et statsbudsjett av en Høyre ledet regjering, et statsbudsjett isolert sett ikke gir de store forskjellene. Men det er akkurat her Høyre slutter å være redelige i historiefortellingen sin. Dette er det åttende statsbudsjettet med den samme profilen: Det gis skattelette, reformer fra staten underfinansieres og overføringene fra staten er for lave til at kommunal sektor evner å ta den omstillingen Møllerløkken etterlyser.

Lillehammer kommunes økonomiske utfordringer ligger på gjennomsnittet i kommunesektoren. I Lillehammer har det over tid blitt gjentatt at krisen her er veldig mye større enn andre steder. Det er den ikke. Men det betyr ikke at man ikke skal ha en tydelig problemforståelse av utfordringer vi står overfor. Det må jobbes med tiltak for bedret kommuneøkonomi og en må ivareta lovpålagte tjenester.

I Lillehammer tilbys det veldig gode tjenester. Det er gjort investeringer som opposisjonen kritiserer. Dette er bl.a nytt vannverk, ny brannstasjon og nye skoler. Alle disse er avgjørende for å trygge velferden i fremtiden. Høyre også vært med og støttet mange av disse store investeringene.

Når Møllerløkken sier at statsbudsjettet ikke har noe å si så er det å bomme ganske mye. I Ap sitt alternative budsjett ligger det 3,55 milliarder mer til kommunesektoren. Dette ville gitt Lillehammer Kommune 12,45 millioner mer til velferd, eller f.eks 11 sykehjemsplasser i drift.
Erna Solberg sier at man skal inkludere flere, dette er en retorikk fra Høyre for å ligge nærmere det flere vil høre. Realiteten under høyreregjeringen er:

- Antallet unge uføre er doblet

- Barnefattigdommen vokser

- Mange grupper har fått en negativ kjøpekraft

- 24 % av oss bor i en husholdning som ikke evner å håndtere uforutsette utgifter.

Høyre har flere ganger har de foreslått å senke eiendomsskatten på Lillehammer, det er et prinsipielt syn man kan ha, men det stryker ikke velferden. Høyre har gjentatte ganger kommet med forslag uten reell inndekning i budsjett behandlinga i kommunestyret.

Dette betyr, Møllerløkken, at nedprioritert kommuneøkonomi gjennom 8 statsbudsjett åpenbart har påvirket kommuneøkonomien. Høyre gjentar at de vil oppnå valgfrihet, det vil vi også men ikke på bekostning av velferd for alle.

Debattklimaet i Lillehammer koster politikerne tid og ressurser, og bygger politikerforakt i samfunnet. La oss heller nå snakke om hva løsningene er og hvordan vi kan skape ting sammen. Om debatten som er i Lillehammer nå fortsette å rase, ødelegger den for innbyggerne i den kjære byen vår og grendene våre, som vi alle vil fylle med bokvalitet og opplevelser.

Hans Kristian Enge, Lillehammer, fylkeutvalgsmedlem (Ap)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags