Hvordan skal Ap innfri løftet om å få orden på økonomien i Lillehammer?

Av
DEL

leserinnlegg
Sulteforer Høyre kommunene for å presse fram private løsninger? Har kommunen en anstrengt økonomisk situasjon på grunn av at man får mer penger, men enda flere oppgaver? Underforstått: Er det regjeringen som nå har skylden for kommunens anstrengte økonomi? Og vil et borgerlig styre undergrave velferden? Ja, slik jeg leser jeg innlegget fra Ane Tosterud Holte og Merethe Kjellberg (Ap) i GD 26.6.

Påstandene er så generelle at de er vanskelige å ettergå. Er det bevisst? Fordi deres valgløfter fra i høst nå ser ut til å forsvinne som dugg for sola? I politisk kvarter juli 2017 påstod også Helga Pedersen fra Arbeiderpartiet noe av det samme gjennom at: « …vi ser at veksten både i de samlede og de frie inntektene har gått ned med denne regjeringen». Men en gjennomgang viser altså at det har vært om lag samme vekst i kommunenes inntekter både under Stoltenberg-regjeringen og under Solberg-regjeringen (Faktisk.no). Fakta er også at norske regjeringer, uansett farge, bruker pengene de har til rådighet på så å si samme måte (SSB). De prioriterer noenlunde likt når det gjelder satsingen på offentlig velferd. Inntektsulikheten har også økt siden 2000 tallet uavhengig av regjering. Den eneste forskjellen SSB finner er at det en tendens til noe større vekst i offentlig sysselsetting og en forsiktig økning i skattenivå under Ap-ledede regjeringer, og motsatt med borgerlige regjeringer.

Det er heller ikke slik at kommunen har fått tilført ekstra mye ansvar og mange nye oppgaver siden 2016. Som da skulle forklare at økonomien er anstrengt akkurat nå? Og at gjelda de siste årene har økt betraktelig? Fakta er at oppgaveveksten har pågått jevnlig de siste femti årene (SSB).

Så istedenfor å angripe Høyre lokalt med løse påstander ispedd en ideologisk undertone, er det av mer interesse å få svar av Holte og Kjellberg på følgende: Hvordan skal partiet innfri løftet om å få orden på økonomien? For som Knut Korsæth riktig konkluderte i GD allerede i 2019 (20.9): «En politisk plattform må ha en økonomisk grunnmur som gir mulighet til å løse plattformens mål».

Ulf Holberg, Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags