Hvordan unngår vi at Lillehammer mister 1800 arbeidsplasser før jul?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 
Jeg forsøkte med mitt innlegg om kvinneklinikken å vekke engasjement for sykehussaken. Heldigvis har flere fulgt opp med innlegg og positive tilbakemeldinger. Jeg ser imidlertid at blant annet Høyre og Senterpartiet på Lillehammer heller ønsker å fokusere på lokalpolitisk krangling framfor å engasjere seg i denne viktige saken. Nå er det på tide å løfte blikket opp fra den lokalpolitiske andedammen, og samle innsatsen om det som faktisk betyr noe.

For nå er det en ting som gjelder: 1800 statlige kompetansearbeidsplasser på Lillehammer kan bli vedtatt nedlagt før jul - hvordan unngår vi det?

Planen til helseministeren innebærer et nytt hovedsykehus ved Mjøsbrua og fortsatt drift ved to av de tre sykehusene i Elverum, Gjøvik eller Lillehammer. Man kan mene mye om denne modellen, men det viktige nå er å unngå vedtak om nedleggelse av Lillehammer sykehus. Planen skal nemlig konkretiseres med geografiske plasseringer allerede om kort tid. Dersom sykehuset nå vedtas nedlagt, er det åpenbart at viktige funksjoner raskt vil kunne forsvinne fra Lillehammer under påskudd av at sykehuset “likevel er vedtatt nedlagt”. Dette handler derfor om å sikre viktige helsetilbud både på kort og lang sikt.

Det er mange og gode grunner for at Lillehammer sykehus bør videreføres: God rekruttering, tilstrekkelig kapasitet, beredskap, reiseavstand til sykehus og at Lillehammer er det mest komplette sykehuset i Innlandet. Nå må vi sammen løfte fram argumentene slik at Lillehammer sykehus ikke legges ned. Her bør også Høyre og alle andre partilag ha sitt hovedfokus.

Lillehammer har mistet mange viktige offentlige funksjoner og arbeidsplasser som følge av den blåblå regjeringens sentraliseringspolitikk: Politi, NAV, Fylkeskommune, Vegvesen osv. En nedleggelse av Lillehammer sykehus vil gi flere tapte arbeidsplasser enn disse til sammen og det er vanskelig å ane rekkevidden av de negative konsekvensene. Derfor kommer også beslutningen rett etter et valg, og i så god tid som mulig til stortingsvalget.

Tallet 1800 har jeg sammen med andre regnet ut basert på informasjon fra blant annet ansatte på sykehuset. Det er derfor et tall med forbehold, men det er ingen tvil om veldig mange arbeidsplasser står på spill. Hvor mange ytterligere arbeidsplasser som blir borte pga. indirekte konsekvenser (varer og tjenester til personer tilknyttet sykehuset) er vanskelig å si - kanskje like mange? I så fall kan 3600 arbeidsplasser gå tapt.

Hittil er nedleggelsen av Mesna kartongfabrikk blitt beskrevet som “Lillehammers svarteste dag”. Hvis Lillehammer sykehus legges ned, vil antall tapte arbeidsplasser langt overstige antall tapte arbeidsplasser den gang, og de negative ringvirkningene vil antagelig kunne bli større.

Viktige helsetilbud på Lillehammer sykehus med tilhørende 1800 arbeidsplasser står i fare. Nå må vi lokalpolitikere og alle andre som bryr seg vise engasjement. Det er det som betyr noe for Lillehammer akkurat nå.

Anders Brabrand, Lillehammer Arbeiderparti

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken