Klassestaten Norge

- Det er rett og slett umulig å se for seg at noe liknende kunne rammet ressurssterke personer, støttet av godt betalte forsvarsadvokater, skriver Terje Jektvik.

- Det er rett og slett umulig å se for seg at noe liknende kunne rammet ressurssterke personer, støttet av godt betalte forsvarsadvokater, skriver Terje Jektvik. Foto:

Av
DEL

leserinnlegg

Er det mulig at absolutt alle instanser som skulle passe på rettssikkerheten i Norge svikter – alle på en gang? Det er knapt til å tro. Nav, forsvarsadvokatene, aktoratene, påtalemyndigheten, domstolene. Ingen av dem har oppdaga en forordning som ble norsk lov i 2012!

Det har vært et gapende hull i loven – en feilaktig tolkning det tok sju år å avdekke – som har ført til at tusenvis av samfunnets svakeste har blitt uskyldig rammet på samlebånd. En konklusjon kan Anniken Hauge få allerede nå: I Norge er ikke loven lik for alle. Fadesen forklares med at jussen er «komplisert». Nei, sier LO-advokat Imran Haider. Han har juridisk doktorgrad i trygderett. Lovens bokstav er ikke til å ta feil av, sier han – og legger til at teksten er enkel å tolke.

Det er rett og slett umulig å se for seg at noe liknende kunne rammet ressurssterke personer, støttet av godt betalte forsvarsadvokater.

Hvordan kunne denne uretten pågå i så mange år uten å bli oppdaget? En forklaring ligger i den politiske kampen som i årevis er ført mot mennesker som er for syke til å jobbe. Resultatet er et særegent syn på folk som går på Nav. De er stemplet som «navere», og skammen har festet seg i alle som har blitt tilstrekkelig mørbanket av systemet.

To måneder før skandalen ble offentlig kjent, forsvarte Nav seg med at det ville være «svært arbeidskrevende» å gå gjennom alle de gamle sakene som er basert på en feilaktig tolkning av loven Den viser et system som er totalt ute av stand til å ta innover seg skjebnen til menneskene de er til for. Kanskje er det nettopp dette menneskesynet som forklarer hvordan skandalen kunne skje. Ansatte i Nav og andre offentlige systemer må begynne å si fra og varslere må bli trodd.

Det finnes ikke et smutthull i norsk lov som er for lite til å frikjenne en administrerende direktør, alle skjønner at om noe lignende hadde ramma Kjell Inge Røkke, så hadde en dyr forsvarsadvokat rydda opp i dette i løpet av noen timer.
Norge fortsatt er en klassestat.


Terje Jektvik, Rødt Ringsaker

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags