Knut Korsæths kloke ord til oss alle

Av
DEL

leserinnlegg
Tidligere fylkesmann Knut Korsæth har et langt liv i offentlig administrasjon. Ordfører i Lillehammer, over 20 år fylkesmann i Oppland, stortingsrepresentant ... Over tid har få bedre erfaringsgrunnlag på høyt nivå til å hente lærdom fra enn ham. "Gjør mer for mindre", er et budskap om nøkternhet. Nøkternhet i forbruk, både offentlig forbruk og personlig forbruk. Kort og greit: Sette tæring etter næring!

Det er ikke vanskelig for noen av oss å forstå Korsæths budskap som følge av korona-tiltakene: Arbeistakere ut av jobb, virksomheter stenges eller "kjører sakte fart". Skatteinntektene blir mindre. Bare uansvarlige personer lar være å ta hensyn til slike klinkende klare varsler. For kommuner og fylkeskommuner er det en sikker inngangsbillett til den forsmedelige ROBEK-lista. Listen over slike som ikke klarer å styre selv.

Du og jeg har også est ut, som et brød til gjæring, alt for lenge. Lånt penger til langt over pipa og "badet" i forbrukslån. Vi har vendt oss til en livsstil hvor alt skal være så fint og så flått - med "lånte fjær". Italienerne kaller det" Bellafigura". Bergenserne har en saftigere og mer ordrik uttykksmåte: "Fint skal det være om hele ræven henger ute!" Lenge har det kommet fram internasjonal bekymring over norske privatpersoners høye belåning. Nå kommer den "sure kløa"!

Inkassofirmaet Lindorff venter flere inkassosaker til høsten enn i 2014 og nevner at i første kvartal i år var hver inkassokunde skyldig i snitt kr. 20.000, opp fra rundt kr. 10.000 i 2014. Nylig hadde NRK-tekstTV en melding om at Namsmannen skulle styrkes med 45 nye stillinger grunnet økende arbeidsmengde.

Trolig er det lurt for oss alle å legge Knut Korsæths budskap på minnet.

Paul Barkve, Oslo

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags