Oppland Ap i dvale – tid for nye koster i partiledelsen

TO ÅR HOLDER: Tore Hagebakken ble valgt som leder i Oppland Ap i mars 2016. I mars 2018 kan valg av ny leder være et varsel om fornyet vitalitet i fylkespartiet.

TO ÅR HOLDER: Tore Hagebakken ble valgt som leder i Oppland Ap i mars 2016. I mars 2018 kan valg av ny leder være et varsel om fornyet vitalitet i fylkespartiet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Etter et historisk dårlig valgresultat sliter Arbeiderpartiet med å komme til hektene. Ingen måling bærer bud om at valgresultatet var et unntak i oppfatningen blant velgerne.

DEL

KOMMENTARTvert imot. Nye målinger viser hvordan partiet sliter. Inkludert hvordan også partileder Jonas Gahr Støre strever med å komme på offensiven. Også blant egne velgere.

Oppland Arbeiderparti har i to år være ledet av stortingsrepresentant Tore Hagebakken. Anført av Audun Tron som leder i partiets valgkomité, ble Hagebakken løftet fram som selve gullkandidaten for to år siden.

Tron avviste enhver spekulasjon om at Hagebakkens motiv for lederklubba kunne være å forebygge debatt om eget kandidatur ved årets stortingsvalg.

Hagebakken sikret seg sin plass og fire nye år på Stortinget. Der skal han i fire nye år bevise at partiet valgte riktig.

For partiets del vil det åpenbart kunne bli vitaliserende om Hagebakken nå viser klokskap og trer til side. Så får Audun Tron som gjenvalgt leder i valgkomiteen anledning til å rekruttere til en vitalisering som ikke fant sted for to år side.

Det er Ap-ordførere som erkjenner at partiet må avslutte kampen mot endringer. De har liten støtte å finne hos fylkets Ap-leder. Hagebakken argumenterer mot sammenslåing av Oppland og Hedmark – etter at nabopartiet erkjenner faktum.

Hagebakken argumenterer mot sammenslåing av kommunen og har heller ingen alternativer å komme med. Partiledelsen fanges i en «slik-har-vi-det»-visjon.

Nye erkjennelser og nye signaler kommer ikke. I mellomtida strever også Ap-styrte kommuner med å vise veg, assistert av en taus fylkesleder.

Hvor ligger lojaliteten? Overfor Jonas Gahr Støre? Overfor partifeller i ordførerstolen? Overfor seg selv?

En fylkesleder burde som en selvfølge være med på å sette dagsorden for viktige debatter. Når en fylkesleder er blitt så politisk mett at man ikke preger viktige debatter på regionnivå og kommunenivå, bør varselklokkene ringe. Også så høyt at en valgkomité hører dem.

Ap har lokalt lederskap i viktige sentra som Otta, Vinstra og Lillehammer. Felles for alle er at de sitter stille i båten for ikke å bli oppfattet som erobrende storebrødre. I mellomtida forvitrer folkestyret i distriktskommuner, under dekke av å skulle klare seg selv.

Om ikke et fylkesparti som Oppland Arbeiderparti skal lede an i slike utfordringer nettopp i et fylke som Oppland, hvem skal da gjøre det?

Kanskje har Tore Hagebakken svar på slikt?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags