Bondeting i ly av Ernas mål om: «KrF inn i regjeringen»

TANKEFULL: Erna Solberg ønsket å smøre Knut Arild Hareide med et jordbruksoppgjør som ryddet ett problemfelt unna for KrFs mulige inntreden i hennes regjering. Klarer KrF å gjennomskue statsministerens bondeagn?

TANKEFULL: Erna Solberg ønsket å smøre Knut Arild Hareide med et jordbruksoppgjør som ryddet ett problemfelt unna for KrFs mulige inntreden i hennes regjering. Klarer KrF å gjennomskue statsministerens bondeagn? Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KOMMENTAR


Erna Solbergs drøm er ett steg nærmere realisering: En flertallsregjering er KrF også er med. Den første akutte syretesten dreide seg om årets jordbruksforhandlinger.

Derfor hvilte det et betydelig ansvar på landbruksminister Jon Georg Dale. Han måtte se til å få til en forhandlingsløsning med bøndene.

Hallvard Grotli 

Han måtte for all del unngå at oppgjøret på nytt havnet i Stortinget. Der kunne Regjeringen risikere at KrF gikk i allianse med opposisjonen. I så fall ville det bli vanskelig for Solberg å utvide regjeringen til en flertallsregjering.

Dale kjente sitt oppdrag. Han ble utstyrt med nødvendig handlefrihet. Og han brukte den med bravur.

For første gang sikret Dale Solberg-regjeringen en forhandlingsløsning med begge faglagene. Han har slått ettertrykkelig fast at Regjeringens kursendring fra 2014 står fast. Han har bare trykket på knappen for en «kunstpause».

Dale har satt tommeskruen litt på vent. Og han har kurtisert småbrukerne med et strukturtilskudd som applauderes av noen, og som har rystet deler av Bondelagets indre kretser. For første gang på flere år er det satt på en midlertidig brems for videre stordriftssatsing.

Også innenfor sau og svin iverksettes tilsvarende mekanismer.

Bondelagets tillitsvalgte samles denne uka i Lillehammer. De har signert et oppgjør som er dårligere enn det lederen Lars Petter Bartnes innledningsvis sa han kunne akseptere. «Inntektsvekst er luftpenger», kommenterte han innledningsvis.

Oppgjøret endte med ei ramme på 1.100 mill. kr. Det er 300 millioner mindre enn det bøndene mente måtte til for å dekke kostnadsveksten.

Nå skal Bartnes gå i bresjen for å forsvare et resultat han åpenbart mener vil svekke næringen. Og attpåtil må han se at han småbrukerne innkasserer en større strategisk seier enn det han selv står for.

Erna Solbergs posisjon vis-à-vis Knut Arild Hareide er styrket. Men hun har oppnådd enda mer: Opposisjonen i Stortinget er også svekket. Aps angivelige fornyelse av partiets jordbrukspolitikk er enn så lenge bare et verbalt mageplask.

Når Ernas håndgangne mann, Jon Georg Dale, har levert for sin del, står turen for noen få andre politiske knuter. Innvandring og integrering må også ryddes i. Deretter står Hareides motstand for fall. KrF tiltrer Regjeringen før neste års valg. Opposisjonen ribbes for det den trodde skulle være en ny maktposisjon etter fjorårets valg.

Dessuten: Neste års jordbruksoppgjør vil bli mindre brysomt. Strategisk smarte bønder har innordnet seg for videre og fornyet svekkelse av egen samfunnsmakt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags