Politisk kannibalisme i Innlandet Fremskrittsparti

FRAMTID I FRP?: Gruppeleder i Oppland Frp, Olav Nils Diserud, er vraket av sine partifeller i Hedmark Frp og forsvinner fra fylkespolitikken. Partifelle Wenche H. Almestrand ønsker topplass, men får den neppe. Vil også hun takke for seg?

FRAMTID I FRP?: Gruppeleder i Oppland Frp, Olav Nils Diserud, er vraket av sine partifeller i Hedmark Frp og forsvinner fra fylkespolitikken. Partifelle Wenche H. Almestrand ønsker topplass, men får den neppe. Vil også hun takke for seg? Foto:

Av
DEL

KOMMENTAR


Fremskrittspartiet i Innlandet sliter i motvind. Viktigst er slitasjen overfor egne velgere. Partiet strever med å holde seg over 6,0 prosent.

Forklaringen og konsekvensene og er to sider av samme sak.

Frp framstår som en intern kamparena som mangler sitt sidestykke i politisk historie og tradisjon i Innlandet. Det sier mye. Tross alt er det normalt med kampvoteringer i et nominasjonsarbeid.

Til lørdagens nominasjonsmøte på Honne er det alternative kandidater til 31 av de 42 foreslåtte kandidatene.

Ett ord karakteriserer nominasjonskomiteens arbeid: Mistillit.

GDs måling fra november gir Frp utsikt til fire plasser i det nye fylkestinget.

Vil Frp lørdag sørge for at partiets fire første alle kommer fra Hedmark? I så fall vil partiet få som fortjent.

Ikke i noe annet parti i Innlandet har det skjedd det Frp inviterer til: Kaste vrak på fylkespolitikere som faktisk har fylkeskommunal erfaring og kompetanse. Samt en variant av Rogaland KrFs strategi: Vinneren tar alt.

Wenche Haug Almestrand fra Lillehammer ble i sommer vraket som nestleder i Innlandet Frp. Hedmark Frp ville det annerledes og degraderte partiets eneste kvinne med erfaring fra fylkespolitikken.

Nå utfordrer hun førstekandidat Truls Gihlemoen fra Stange. Nå som i sommer har Frp fra Hedmark et flertall i møtet. Det vil være uttrykk for en ny og annerledes kultur om hun faktisk vinner. Selv om partiet kunne ha trengt nettopp til det.

Almestrand er foreslått på andreplass. Og møter selv foreslåtte motkandidater. Vil hun akseptere en andreplass? Og vil hun klare å forsvare en slik plass?

Johan Aas fra Kongsvinger er leder i Innlandet Frp. Han ønsker selv en sentral posisjon og vil bli en av de tre fremste kandidatene. Mer ubeskrevne Marit Ophus, også fra Stange og i et forhold til stortingsrepresentant Tor-André Johnsen, er med på sementere dominansen fra Hedmark og Hamarregionen.

Almestrand framstår som en viktig joker i Frp-nominasjonen. Hvordan blir hun behandlet dersom hun taper mot Gihlemoen? Bare hun selv vet svaret.

Kommer Frp i en situasjon med de fire fremste fra Hedmark anført av Hamar-regionen, bør det ikke være noen overraskelse at partiet varsler om sin egen katastrofe. Til Frp-velgeres frustrasjon og øvrige partiers oppriktige glede.

Internt i partiet får nominasjonsprosessen strykkarakter. Frps innlandshistorie er fylt til randen av intriger og maktdemonstrasjoner.

Øvrige partier i Innlandet har gjennomført rimelig ryddige nominasjoner. Partiet som tidvis omtaler seg selv som et annerledes parti kan få rett. Fremskrittspartiet er partiet der du til enhver tid må være forberedt på det meste. Lørdag får vi svar.

Hallvard Grotli

Nå vil hun til topps i Innlandet Frp 

Nestleder sparket ut av Fremskrittspartiet for all framtid
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags