Bedre kjent på Gran Canaria enn i det nye Innlandet

KJENTRUNDE: Politikere og byråkrater skal gjøre seg kjent med et innland mange kjenner for dårlig. Lag en quiz for Innlandet framfor ferieturene til Gran Canaria. Foto:  GD/arkiv og Colourbox

KJENTRUNDE: Politikere og byråkrater skal gjøre seg kjent med et innland mange kjenner for dårlig. Lag en quiz for Innlandet framfor ferieturene til Gran Canaria. Foto: GD/arkiv og Colourbox

Av
DEL

kommentar 

Politikere med ambisjoner lar seg i disse dager nominere til valg til det nye fylkestinget. Kuleramma har vært flittig brukt. I det første valget til nye Innlandet fylkeskommuner er det viktig å ha med like mange navn fra Oppland som fra Hedmark.

Annenhver. Alle regioner. Begge kjønn.

Går dette på bekostning av andre hensyn? For eksempel egnethet, evne og vilje til å utfordre makt på vegne av Innlandet?

Og hva med geografikunnskapene? Har kandidatene gjennomgått en quiz for å sjekke ut kunnskapene om geografi, næringsliv og kultur i alle Innlandets regioner?

Ola og Kari liker å reise. For hva har man erfart og lært ved å legge ferieturen til Solør? Til Valdres? Til Midtgudbrandsdal?

Er det like mange refleksjoner og smaltalk-innspill om våre egen regioner som det er om turen til Gran Canaria og greske øyer?

De fleste partiene har vært og er forutsigbare i sine nominasjonsmøter. I kampen om 57 plasser i det nye fylkestinget er årets nominasjoner preget av unntakstilstand. Det komiteene innstiller på skal det mye til for at noen vil endre på.

Med delvis unntak for Fremskrittspartiet, sørger alle partier for å ta med seg folkevalgte som har politisk fartstid fra før. Enten i Oppland eller i Hedmark.

Det å kunne i det minste ett fylke, og dernest hva fylkespolitikk dreier seg om, vil være viktig. Ikke bare for partier og politikere. Men aller mest for Innlandet.

Innlandet fylkeskommune vil fra 1. januar 2020 være på 52.073 km2 (Lunner og Jevnaker er tatt ut). Til sammenlikning: Danmark er på 42.924 og den spanske øygruppen, Kanariøyene, er på 7.493 km2.

Hvor er vi mest kjent? Hvor vil vi være mest kjent?

Lederskapet, politisk og administrativt, har en kjempeutfordring framfor seg.

Hvilke regioner blir kjent og regnet med? Hva slags fokus går oppmerksomhet? Hvem og hva vil prege dagsorden?

Valdres er bekymret. Ingen ser ut til å få plass i det framtidige fylkesutvalget på 15 politikere. Gjøvikregionen presser på for å bli jevnstilt med Hamar og Lillehammer. Og så videre.

I Oppland har det i mange fireårsperioder vært slik at fylkestinget skal rundt til alle regioner. Nå blir utfordringen langt større.

Fylkesordfører og fylkesrådmann må sørge for en storstilt runde med voksenopplæring, bli kjent-runde og knoppskyting ut i distriktene.

Hamars Oslo-sug er stort og vil bli sterkere. Hva skal være Innlandets identitet? Ikke i festtaler, men i de beinharde prioriteringer som stadig må tas.

Ap og Sp velger mannskap i helga. Skal de fortsatt styre sammen, må de vise en styrke for et Innland som favner alle.

Hallvard Grotli

 

 

 

 

Hallvard Grotli

 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags