Lillehammer kurtiseres. Hvem får størst oppmerksomhet?

VISER DE VEG?: Ordfører Espen G. Johnsen (t.v.) og fylkesordfører Even A. Hagen (foran i midten) bør stå sentralt i arbeidet med å samle Gudbrandsdalen til en mer kraftfull region.

VISER DE VEG?: Ordfører Espen G. Johnsen (t.v.) og fylkesordfører Even A. Hagen (foran i midten) bør stå sentralt i arbeidet med å samle Gudbrandsdalen til en mer kraftfull region. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hvor hører Lillehammer hjemme? Sørover, sammen med andre mjøskommuner? Eller nordover, uløselig knyttet sammen med Gudbrandsdalen?

DEL

KOMMENTAR
Det pragmatiske svaret gir seg selv.

Lillehammer må dyrke sine fortrinn i begge retninger.

Temaet er ikke nytt. Nå aktualiseres det likevel sterkere enn på lenge: For en uke siden, 19. oktober, møttes et titalls kommuner på begge sider av Mjøsa. Hensikten er å utarbeide et dokument som skal styrke videre ambisjoner og satsinger.

I halvannet år skal kommunene holde på. Det vil åpenbart passe å komme med tydelige anbefalinger noen måneder før den nye fylkeskommunen er i gjenge fra 1. januar 2020.

Hallvard Grotli

Før den tid, faktisk så raskt som mulig, må Lillehammer aktivt bidra til å forløse utålmodighet og erkjennelse av at byen og Gudbrandsdalen står i et skjebnefellesskap.

Sist uke signerte 12 ordførere, fra Lillehammer i sør til Lesja og Skjåk i nord, en «viljeserklæring». Det dreier seg om å formalisere og forplikte kommunene til et langt tettere samarbeid enn i dag.

Dette skal 12 ordførere redegjøre for i hver sin kommune. Blir dette en samordnet redegjørelse? Vil dette sprike i alle retninger?

Kort og godt, hvem setter seg i førersetet?

Det er tid for å vise politisk lederskap ut over det alminnelige. Ikke minst politikere og folkevalgte hyller enere som stikker seg fram enn i kulturlivet eller i næringslivet. Slike er med på å skape positivt omdømme for vårt distrikt.

Nå bør tida være inne til at det samme gjentar seg i det politiske landskapet.

Gudbrandsdalen skal vise veg – for seg selv og for omverdenen.

Regionen trenger til å innta en posisjon framfor den nyetablerte fylkeskommunen 1. januar 2020.

Regionen trenger til å innta en posisjon med svar på hva som skal være den alternative retningen etter en uendret kommunestruktur tidligere i år.

Alle har et ansvar for å bidra. Lillehammer har et særlig ansvar. Byen må kunne se og samarbeide sørover, samtidig som byens gen uløselig er knyttet til Gudbrandsdalen. Ordfører Espen G. Johnsen leder fortsatt en prosjektgruppe. Han må ut av hiet og synliggjøre alliansen mer aktivt.

Det samme må fylkesordfører Even A. Hagen. Fylkeskommunen skal være regional utviklingsaktør. Over år er utydeligheten blitt mer iøynefallende enn tydeligheten.

Spørsmålet er ikke om det blir endringer eller ikke, men hva slags endringer og satsinger som bør komme. Dalen og byen har dårlig tid.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags